keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Toivepostaus: hiustenhoito

Moikka! Hiustenhoito-aiheista postausta toivottiin vähän aikaa sitten, ja innoissani lähdin sitä toteuttamaan. Mitään syväpuhdistan-hiukset-kerran-viikossa- tai pesen-hiukset-aina-kylmällä-vedellä-pää-alaspäin-tyylisiä juttuja ette tule kuulemaan. Kiteytettynä voisi sanoa, että hiustenhoidossa pyrin mahdollisimman vähään käsittelyyn ja käytän muutamaa hyväksi havaittua tuotetta. Hiuslaatuni on luonnonkihara ja pehmeä, joten näillä ohjeilla lähinnä minimoidaan pörröisyyttä ja pidetään hiukset sileinä.
30.11.2014
30.11.2014
2.3.2016
1. Hiusten värjäys. Tässä asiassa olen hieman fanaattinen, mutta näen hiusten värjäämisen lopettamisessa ainoastaan hyviä puolia. Värjäsin hiuksia ennen jatkuvasti, sillä en osannut päättää näyttikö punainen vai vaalea paremmalta. Kova käsittely teki hiukset pörröisiksi, kiillottomiksi ja hauraiksi. Viihdyin kyllä punapäisenä, mutta väri haalistui muutaman pesukerran jälkeen. Aina kun kyllästyin punaiseen, vaalensin hiukset. Sitten olikin taas punaisen aika - ja järjäyskierre oli valmis.
2014 vuoden lopulla sain tarpeekseni ja päätin värjätä oman värin takaisin.
Tähän vaikutti myös moni muu asia: kemikaalit, ekologisuus, raha ja tietenkin hiusten kunto. Jokainen voi nopeasti laskea, miten paljon rahaa kuluu, jos värjää hiukset kahdella pakkauksella kaksi kertaa kuukaudessa. Palkitsevinta on kuitenkin ollut hiusten elpyminen: hiusten juuret ovat elinvoimaiset ja kiiltävät. Hiukset ovat myös paksuuntuneet huomattavasti, eikä kaksihaaraisia ole ainakaan jokaisessa hiussuortuvassa.
Toki hiusten värjääminen takaisin omaan väriin on aina riskialtista. Varsinkin jos ne on värjätty mustalla tai punaisella, sillä vaalentaminen on aina yhtä haastava käsittely hiuksille. Omalla kohdalla tämäkin onnistui suht vaivatta, pientä punaista vivahdetta huomioon ottamatta.
Pelkäsin oman värin olevan tylsä, mutta olenkin viihtynyt siinä paremmin kuin missään muussa värissä. Tämä on se oma juttu, varsinkin kun hiukset tästä vielä kasvavat. On vaan karu fakta, ettei luonnonkiharaa hiusta voi värjätä jatkuvasti, jos suunnitelmissa on hiusten kasvatus.
Suosittelen kokeilemaan, miltä hiusten luonnollinen väri tuntuu ja näyttää. Se ei pelkästään säästä rahaa, vaivaa ja luontoa - vaan myös vahvistaa ja elvyttää hiukset.
Sanoinhan, että olen hieman fanaattinen. :-D Näin kuitenkin ajattelen, enkä enää värjää hiuksiani - ellen nyt sitten ensimmäisten harmaiden ilmennyttyä.
Eihän näistä ihan kauheasti kasvu vielä näy, mutta sitä on kuitenkin puolessatoista vuodessa tapahtunut. Juurikasvua on jo yli kaksikymmentä senttiä ja uutta hiusta kasvaa aina vaan, eli ainakin jotain muutoksia on tapahtunut. Suurin syy tähän on uskoakseni värjäämisen lopettaminen, mutta monet muutkin syyt vaikuttavat. Hiusten kuntoon ja kasvuun vaikuttaa käsittelyn lisäksi tottakai ravitsemus, jonka merkitystä ei pidä väheksyä. Eli jos hiukset on yhtä takkua ja kiilto on kadonnut vähintään toiselle puolelle maailmaa, kannattaa hiustenhoitorutiinien lisäksi kiinnittää huomiota riittävään ravitsemukseen. ;-)
2. Tangle Teezer. Ostin kyseisen tuotteen joskus alkuvuodesta, enkä enää vaihtaisi tavalliseen harjaan. Tangle Teezer lupaa mm. nopeuttaa hiusten kasvua, vähentää kaksihaaraisia ja vähentää hiusten irtoamista, minkä lisäksi sitä voi käyttää myös märkiin hiuksiin. Osa lupauksista on luultavasti vaan lupauksia, mutta ainakin omalla kohdalla hiusten harjaamisesta on tullut helpompaa. Aiemmin hiukset takuttuivat helposti jo yhden päivän aikana ja välillä tuntui, että ne ovat ottaneet harppauksen kohti rastoja.. No, Tangle Teezerillä koko ongelma on kadonnut, eivätkä hiukset enää juurikaan takkuunnu. Harjan hinta vaihtelee alle kahdesta kympistä kolmeen kymppiin, mutta se on ehdottomasti joka pennin arvoinen!
3. Hiuslaadulle sopivat tuotteet. Olen joskus kokeillut kampaamoiden tuotteita, mutta nykyään ostan omat purnukkani ihan vaan markettilaatuisina. Ennen käytin käsitellyille hiuksille tarkoitettuja tuotteita, mutta sekin on saanut jäädä värjäyksen lopettamisen jälkeen. Tarkoitus olisi siirtyä vegaanisiin/luomuihin shamppoisiin ja hoitoaineisiin, mutta tällä hetkellä kuljetaan vielä kultaista keskitietä.
Ehkä olennaisin asia shamppoiden ja hoitoaineiden valinnassa on juurikin hiuslaatu: käsitellyille ja pörröisille hiuksille kosteuttavaa ja korjaavaa tuotetta, kiillottomille kiiltoa lisäävää jne. Urtekrammin kookosshamppoolla ja -hoitoaineella on hintaa vähän alle viisi euroa. Ihanan tuoksun lisäksi ne hoitavat ja jättävät hiukset sileiksi. OGX:n shamppoolla olikin jo vähän enemmän hintaa, mutta pullo on riittoisa ja jättää hiukset kenties vieläkin sileämmiksi.
Color Maskit ovat hyviä ylläpitämään hiusväriä, jolloin parhaimmillaan voi pidentää värjäysväliä yli puolella. Näin oli ainakin itselläni silloin, kun vielä värjäsin hiukset punaisiksi. Nykyään käytän vaaleanruskeaa sävytettä aina silloin tällöin, sillä se jättää hiukset sileiksi ja kiiltäviksi sekä tasoittaa hiusten väriä.
4. Hiuksiin jätettävät hoitoaineet. Nämä ovat omalla kohdalla ne tärkeimmät, sillä ne vähentävät ei-toivottua afroeffektiä. Luonnonkiharat hiukset ovat nykyään oikein mieluisat, mutta ne vaativat edes hieman siloitusta. Käyttämällä hiuksiin jätettävää, pörröisyyttä vähentävää hoitoainetta, hiukset laineilevat, mutta eivät ''räjähdä käsiin''. Tigin Control Freak -hoitoaine on jo vuosia ollut lemppari, mutta sitä ei tietääkseni enää valmisteta. Jatkossa on siis yritettävä metsästää jotain muuta.. :<
Toinen juttu näin kesällä on riittävä kosteutus. Erilaiset hiusöljyt tai vaikka oliiviöljy ennen suihkua käytettynä ovat pehmentävät kuivatkin latvat.
Viimeisenä vielä se yksi melko olennainen asia: lämpösuoja. Jos niitä hiuksia tulee välillä käsiteltyä, kannattaa käyttää lämpösuojaa. En edes uskalla kokeilla, mitä hiuksilleni kävisi ilman sitä..

Tiivistettynä: käsittele hiuksia mahdollisimman vähän, käytä hiuslaadulle sopivia tuotteita ja kosteuta latvoja öljyillä etenkin kesällä. Nämä vinkit ovat ihan omalla kokemuksella opittuja, enkä edes yritä väittää olevani mikään asiantuntija. Yksiselitteisiä ohjeita hiustenhoitoon ei oikeastaan voi edes antaa, vaan on rohkeasti kokeiltava, mikä sopii itselle parhaiten.

Toivottavasti tästä ei tullut ihan liian sekava postaus. 
Mielellään kuulen myös teidän vinkkejä hiustenhoitoon! ;-)

4 kommenttia:

  1. Mäkin oon luopunut värjäämisestä ja ekana huomasin että hiukset on paksuuntuivat. Hirveältä tuntuu miten ennen rääkkäsin hiuksiani kun värjäsin kans punaisella ja käytin suoristusrautaa joka päivä. En tiiä silti miks nyt yhtäkkiä on tullut kauheasti kaksihaaraisia vaikka siis en värjää tai suorista. Kaipa föönauskin sitten vaikuttaa. :<

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin kaiken sen käsittelyn ja värjäämisen vaikutuksen huomaa vasta jälkeenpäin. Hiusten paksuuntuminen ja kunnon parantuminen on kuitenkin sen verran myönteisiä asioita, ettei enää voisi kuvitellakaan käsittelevänsä niitä samoin kuin aikaisemmin. ;-) Voihan niihin latvoihin vaikuttaa ihan aurinkokin? Ainakin omissa hiuksissa kesä näkyy kuivina latvoina ja kaksihaaraisina..

      Poista
  2. Toiveeseeni on vastattu, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tämän tekeminen oli kivaa, joten tottakai. :-D Toivottavasti oli mieleinen postaus!

      Poista