Olen jo useampaan kertaan uhkaillut teitä tällä postauksella, joten tässä se nyt tulee:
arvostelu viidestä ensimmäisestä lukemastani Stephen Kingin kirjasta. Tein jo Carrien jälkeen suuruudenhullun lupauksen lukea kaikki kirjailijan kirjat. Suuruudenhullua se on siksi, että King on kirjoittanut suunnilleen 80 kirjaa.. Saa nähdä, miten siinä käy - mutta tässä olisi ainakin viisi ensimmäistä. ;-)
Carrie (1987)
Carrieta kiusataan koulussa, kotona odottaa kiihkeän uskovainen äiti. Carrie on outo ja hiljainen, joten hän on täydellinen kohde kiusaajille. Tyttö ei kuitenkaan ole ihan kuka tahansa, sillä pitkään piilossa olleet telekineettiset voimat heräävät tyttöä järkyttävän tapauksen jälkeen.
Carrie kutsutaan päättäjäistanssijaisiin, mutta pienenä pilana alkanut suunnitelma saa järkyttävän käänteen..
Moni tuntee Carrien 2013 julkaistuna elokuvana, mutta uskallan väittää, että kirja on noin sata kertaa parempi. Innostukseni Kingin kirjoihin syttyi juurikin Carrien luettuani - tämä on niin hyvä ja jännittävä kirja, ettei sitä malta laskea käsistään! Eli jos et muita Kingin kirjoja ajatellut lukea, lue ainakin Carrie. Kirjassa on vain vähän reilut 200 sivua, joten sen lukemisella ei ainakaan menetä mitään. Carrie on klassikko, enkä todellakaan ihmettele sitä. Tämä kirja jättää jäljen ja tekee lähtemättömän vaikutuksen.
Herääminen (2014)
Herääminen on tarina siitä, kuinka Jamie Morton tutustui Charles Jacobs -nimiseen pastoriin. Alussa kaikki on idyllistä ja nuoren pastorin saarnat innoittavat tällöin 6-vuotiasta poikaa. Kaikki kuitenkin muuttuu erään järkyttävän tapaturman jälkeen - ja niin Charles kuin Jamie hylkäävät uskonsa. Charles katoaa kaupungista, ja Jamie jatkaa elämäänsä. Jamie löytää veljensä kitaran ja alkaa soittamaan omaksi ilokseen, kunnes huomaa päässeensä sisään opiskelijoiden bändiin.
Jamien ja Charlesin tiet kohtaavat uudelleen vuosia myöhemmin. Jamie on heroiinikoukussa ja Charlesin pakkomielle sähköön on johtanut miehen pitämään esityksiä tivoleissa. Charles nostaa Jamien takaisin jaloilleen sähköstä kehittelemällään laitteella, mutta Jamie ei ole ainut miehen apua kaivannut.
Ihmeiden tekemisellä on kuitenkin hintansa, eikä haittavaikutuksilta voida välttyä.
Olin aluksi vähän skeptinen kirjan suhteen, sillä en ole mitenkään erityisen innostunut uskonnoista. Tämä kirja ei kuitenkaan ole tarina uskonnosta, se on tarina siitä, miten pakkomielteet joko voitetaan tai niiden voimalla luodaan karmeita asioita. Herääminen on vähän kuin nykypäivän Frankensteinin hirviö, mutta kuitenkin vielä enemmän.
Tervetuloa Joylandiin (2013)
Devin Jones on 21-vuotias nuorukainen, joka aloittaa kesätyöt Joyland-nimisessä huvipuistossa. Joyland on kaikin puolin unelmien täyttymys: aamulla työpäivä alkaa kävelyretkellä järven rannalla, työilmapiiri on mitä rennoin ja työryhmästä löytyy pari uuttaa ystävääkin. Joyland tuntuu uudelta alulta ja on täynnä mahdollisuuksia.
Paikkaa varjostaa kuitenkin eräs menneisyyden tapahtuma: huhujen mukaan Joylandin kummitusjunassa kummittelee. Iltaisin, kun huvipuisto on suljettu, saattaa nähdä siniseen hiuspantaan pukeutuneen naisen, joka murhattiin vuosia sitten julmalla tavalla. Devinin ystävä nähtyä naisen, kiinnostus murhan selvittämistä kohtaan herää. Kaiken keskellä ovat vielä vaikeaa lihasrappeumasairautta sairastava poika ja hänen äitinsä..
Tervetuloa Joylandiin muistuttaa enemmän dekkaria, kuin Kingille perinteistä kauhua. Huvipuisto on tapahtumapaikkana kiehtova, ja ihan jo senkin takia suosittelen lukemaan kirjan. Lihasrappeumasairautta sairasta pikkupoika on kuitenkin se juttu, joka jättää jäljen ja tekee kirjasta ainutlaatuisen. En osaa kunnolla selittää, millainen tunne kirjasta tulee: se on kuin muisto elämän parhaasta kesästä, johon liittyy sekä haikeutta, iloja että suruja.
Vimma - Juokse Tai Kuole (1993)
Vimma kertoo Bart Dawesin elämästä kaupungissa, jonka halki rakennetteva valtatie vie mieheltä kodin ja työpaikan. Bart aloittaa taistelun tien rakentamista vastaan, sillä hän ei suostu luovuttamaan helpolla.
Mielenkiintoisen lisän kirjaan tuo miehen kaksi persoonaa, joista toinen on rauhallinen George ja toinen sisukas Fred. Taistelu vie Bartilta kodin ja työpaikan lisäksi lopulta mielenterveyden. Siinä missä mies laittaa kovemmat kortit pöytään, menettää hän yhä useamman läheisensä, mutta tutustuu mm. nuoreen liftarityttöön ja paikalliseen konnaan.
Olin Vimmankin suhteen alussa hyvin skeptinen, enkä aloittanut lukemista kovin suurella mielenkiinnolla. Hyvin pian tarina vei kuitenkin mukanaan, sillä se oli alusta loppuun asti jännittävä ja pysäyttävä. Kirjan kansi on ehkä ruma, mutta tarina sitäkin parempi! Loppuratkaisu on niin hyytävä ja tyypillistä Kingiä, että hetken aikaa on vaan kerättävä ajatuksia ja pohdiskeltava kirjaa pala palalta.
Juokse Tai Kuole luo synkän kuvan tulevaisuudesta: vuonna 2021 maailma on jakautunut tiukasti rikkaisiin ja köyhiin. Rikkaat elävät korkeissa taloissaan hyvin syöneinä ja tyytyväisinä. Köyhät asuvat kaupungin toisella puolella paikassa, jota poliisit ja katujengit valvovat. Ympäri maailmaa on syttynyt sotia, ilmasto on saastunut ja yksi ainoa asia yhdistää maailmaa: Freevee, tv-yhtiö, jonka päähenkilöinä ovat köyhät ihmiset. Freeveessä pyörii niin harmittomia kuin osallistujan kannalta hengenvaarallisiakin ohjelmia, mutta osallistumisesta saa suuren rahapalkinnon.
Kirjan päähenkilö Ben Richards päättää osallistua ohjelmaan viimeisenä oljenkortena, sillä hänen pieni tyttärensä on sairastunut keuhkokuumeeseen. Benin perheellä ei ole varaa ostaa kunnollisia lääkkeitä, mutta ohjelmaan osallistumisesta luvattu palkkio riittää kunnolliseen lääkäriin.
Pahaksi onnekseen hän päätyy vaarallisimpaan ja katsotuimpaan ohjelmaan, jossa koko kaupunki yrittää saada miehen hengiltä. Mikäli selviytyy 30 päivää, on luvassa suuri palkinto. Säännöt ovat yksinkertaiset: osallistujan täytyy tiputtaa postilaatikkoon kaksi päivän aikana kuvattua videopätkää, kaupunkilaiset kertovat hänestä näköhavaintoja rahapalkintoa vastaan ja perään usutetaan kokenut joukko Metsästäjiä. Jokaisesta tapetusta metsästäjästä ja poliisista osallistuja saa lisärahaa.
Ben lähtee kilpailuun neuvokkaasti valeasujen ja -henkilöllisyyden turvin. Hän pakenee kaupungista ja kiertelee erilaisissa hotelleissa aina siihen asti, kunnes Metsästäjät löytävät kannoille.
Kirja ottaa kantaa saastumiseen ja hyvinvoinnin epätasa-arvoiseen jakautumiseen. Juonessa on hyvin paljon samaa kuin Nälkäpeleissä, mutta Juokse Tai Kuole on astetta raaempi ja todentuntuisempi. Kirja on hyvin raaka, sen voisin tässä ainakin todeta. Niin jännittävästä ja huolellisesta rakennetusta juonikuviosta on kuitenkin kyse, ettei kirjaa malttaisi laskea kädestä.
Hohto (1977)
Hohto sijoittuu erityksessä vuorien yllä olevaan Overlook-hotelliin, johon Jack Torrance perheineen menee asumaan talven ajaksi. Jack on juuri menettänyt työnsä ja työ hotellin kunnossapitäjänä vaikuttaa täydelliseltä tilaisuudelta tienata rahaa sekä viimeistellä kesken jäänyt näytelmä. Perhe muuttaa tyhjään hotelliin, johon vievät tiet hiljalleen peittyvät lumeen ja eristävät perheen muusta maailmasta. Jackin 5-vuotias poika, Danny, on nähnyt hotellista painajaisia, eikä ole yhtä innoissaan siellä asumisesta.
Danny ei olekaan aivan tavallinen lapsi, sillä hän ''hohtaa'': lukee ajatuksia ja näkee asioita sekä tulevasta että menneestä. Overlook-hotellilla on oma synkkä historiansa, jonka Dannyn kyvyt saavat heräämään.
Miksi edellinen talonvahti tappoi perheensä ja itsensä? Miksei huoneeseen 214 saa mennä?
Hohto on varmasti monelle tuttu Stanley Kubrickin elokuvana, josta ainakin allekirjoittanut muistaa lähinnä mädäntyneen naisen ammeessa ja veriset kaksoset käytävällä. Kirja on kuitenkin jotain aivan erilaista - se on omalla tavallaan yhtä kammottava, mutta myös mukaansatempaava ja vaikuttava. Ei mikään ihme, että kirja ja sen pohjalta tehty elokuva ovat klassikoita. Omalla kohdalla kiinnostavinta oli seurata Dannyn kykyjä ja sitä, miten 5-vuotias poika selviytyy siitä kaikesta, mitä hotellissa tapahtuu. Jackin sekoaminen on myös surullista luettavaa: miten rakastavasta isästä tulee murhanhimoinen sekopää, joka tahtoo tappaa perheensä? Suosittelen ehdottomasti lukemaan Hohdon! Vähän aikaa sitten kauppoihin ilmeistyi myös kirjan itsenäinen jatko-osa, Tohtori Uni, jonka aion metsästää käsiini mahdollisimman pian.
Juttuhan on se, etten ole lukenut vielä yhtäkään epäonnistunutta Stephen Kingin kirjaa.
Voisin jopa todeta, että olen löytänyt uuden suosikkikirjailijan. Kaikki viisi lukemaani kirjaa ovat olleet hyviä! Nyt on luettavana jo seuraava, joten jatkoa on luvassa.. ;-)