sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Aihe, josta ei puhuta

Heippa! Vähän erilaisella aiheella tällä kertaa. ;-) Raha on sellainen asia, joka mietittää varmasti jokaista. Suomalaiseen tyyliin siitä puhumista kuitenkin vältellään, enkä ole itsekään aiheesta kirjoitellut. Tällä hetkellä aihe kuitenkin kiinnostaa, sillä rahaa ei ole koskaan liikaa ja katsoin vähän aikaa sitten Onnenonkija-elokuvan. Elokuva ei ollut mitenkään tajunnanräjäyttävä, mutta se herätti ajatuksia..
Olen keskituloisesta perheestä, enkä asu hienossa lukaalissa. Lapsuuden reissut pyörivät pääasiassa lähimaissa, eikä meillä tehty joka vuosi reissua etelään. Uusia vaatteita ja tavaroita saatiin aina tarpeen mukaan, mutta ei hetken mielijohteesta. Kuitenkin aina tarpeeksi, eikä enempää edes kaivattu. Opin jo pienenä tärkeän opin: raha ei tee onnelliseksi. Riittää, että saa katon päänsä päälle, eikä joudu kärsimään nälkää.
Ruokaan on aina riittänyt rahaa, eikä meillä siis köyhyydestä olla kärsitty. Luomua ja lähiruokaa valitaan hintoja vertaillen, mutta muutoin perusaineisiin riittää aina varaa. Välillä voidaan hifistellä ostamalla erikoisempia raaka-aineita tai vaikka hienompaa kahvia. En siis edes väitä ymmärtäväni, miltä köyhyydessä eläminen tuntuu. Meillä on ihan hyvä elintaso, joten rahatilanne tulee vastaan lähinnä suuremmissa hankinnoissa tai mikäli kauppalasku kipuaa yli sadan euron.
Jotkut ystäväni ovat rikkaita, selkeästi erilaisista kotioloista kuin itse olen. En omista Applen kännykkää tai konetta - vaan eipä sillä, että olisin erityisemmin tahtonutkaan. Vasta viime aikoina, opiskelun etenemisten myötä, olen harkinnut sellaisen hankintaa. Tämäkin myönnytys johtuu lähinnä siitä, että suurin osa tarvittavista ohjelmista on suunniteltu Macille. En halua Louis Vuittonin laukkua tai Tommy Hilfigerin takkia. Uskon jollain tapaa, että logoja ja merkkivaatteita käytetään statussymboleina - merkkinä siitä, että on rahaa ja valtaa. Tottakai niitä saa käyttää, eikä siinä ole mitään pahaa, mutta omalla kohdalla ne tuntuvat tarpeettomilta.
Onnenonkija-elokuvaan viitaten ihmettelen sitä, miten paljon rahaa blogimaailmassa pyörii. On mainontaa ja yhteistyösopimuksia, jotka ovat toki antoisia niin bloggaajalle kuin yrityksillekin. On hienoa ja kunnioitettavaa, että joku tienaa elantonsa blogin pitäjänä: toteuttaa omaa intohimoaan ja saada siitä rahaa. Onhan se nyt aika täydellistä. Sitten tulee se kuuluista mutta, sillä liika kaupallisuus ja blogin pitäminen rahankuvat silmissä on kaikkea muuta kuin hienoa. En tiedä, miten paljon sitä tapahtuu todellisuudessa, mutta ei elokuva täysin tuulesta temmattukaan ole. Se, mitä yritän sanoa on, että pidetään homma aitona ja (tilaisuuden tullen) mainostetaan vain niitä tuotteita, joista oikeasti pidetään.
Sen lisäksi, että yritän ottaa ympäristön huomioon kulutuskäyttäytymisessäni, olen myös pihi. En sillä tavatta, kuin Roope Ankka tai Scrooge, mutta yritän säästää mahdollisimman paljon tulevan varalle. Harvoin tuhlailen hetken mielijohteesta tai ostan kalliita tavaroita, jos en niitä ihan pakolla tarvitse. En ole ihan varma, onko se hyvä vai huono piirre, mutta niin vain on. Samaan aikaan arvostan kuitenkin laatua ja omaan kalliin maun: Arabia, Vans, Fjälräven Kånken,.. Niin vaatteissa kuin ruoassakin. Kauppalaskuun tuleekin melkoiset summat ihan vain pähkinöistä, Alpron tuotteista, välipalapatukoista ja tuoreesta ananaksesta. Elän ''leveästi'', mutta yritän nykyään säästää näilläkin valinnoilla mahdollisimman paljon.
Yksi suurimmista ostopaheista on kuitenkin DVD:t ja sarjat. Niitä ostan välillä melkeinpä ajattelematta, sillä koukutun sarjoihin täysillä ja ne on vaan pakko nähdä heti. Supernatural, Serranon perhe, NCIS: Los Angeles, Criminal minds ja monia muita. Saatan katsoa Netflixistä jonkun sarjan, joka osoittautuu niin hyväksi, että se on saatava omaksi. Se on eräänlainen varmuus siitä, että voin katsoa sarjaa jatkossakin. Näihin palaa rahaa paljon, mutta toisaalta se on ihan okei. Kaikilla on jokin keräilykohde, eikä siinä ole mitään väärää. Omalla kohdalla tähän listaan kuuluu tietysti vielä Muumimukit ja muut astiat, mutta no.. :-D Sekin on ihan okei. Pääasia on, että miettii suurimman osan ajasta rahankäyttöään (ja ympäristöä), eikä ''hassaa rahaa päättömästi''.
Näin tiivistettynä voisi kai sanoa, että rahaa tarvitaan aina, mutta sen arvoa ei pidä suurennella liiaksi. Joku voi olla rikas, muttei kuitenkaan onnellinen. Raha ei tee onnelliseksi, mutta ilmankaan ei pärjää. Tälläkin hetkellä on niin monta rahanmenoa odotettavissa, että pieni lottovoitto voisi olla enemmän kuin tarpeen. :-D
 
Nyt alkoi syysloma, joten aion ottaa Pupasta mallia seuraavien päivien ajan. Serranon perhe, Netflix ja pari hyvää kirjaa - myöhäisiä aamuja ja kiireettömiä päiviä. Ainakin teoriassa, sillä viikolle riittää niin kouluhommia, kuin juhlien järjestelyä. Kuitenkin kaikkea kivaa ja jännää odotettavaa!

Olisi kiva kuulla, mitä ajatuksia teksti herätti. Mitkä ovat omat ostopaheesi? Mihin kulutat rahasi? Ja ennen kaikkea: onko raha aiheena lainkaan kiinnostava? 

Hyvää lomaa niille, joilla se jo alkoi! ;-)

8 kommenttia:

  1. Hyvä ja tärkeä teksti. Kaikki me rahaa tarvitsemme ja mietimme. Miksi sitä niin paljon häpeämme nostaa puheisiin?

    Tämä kuvailu kuulosti aika luxukselta: merkkivaatteita,-astioita, dvd:t, luomuruokaa, perheellä oma talo, reissujakin toisinaan..
    Tätä paremmasta elintasosta en uskoisi edes pitäväni. Liian hieno on liian hienoa. Itselläni ei ole aina ollut rahaa ruokaan, ei riittävästi ruokaa edes lapsena. Puhumattakaan edes kirpputorilla ostettavista vaatteista, joihin ei aina ole ollut varaa. Talvikenkien ostamista varten täytyy edelleen opiskelijana säästää muutama kuukausi. Tämä kaikki on opettanut arvostamaan rahaa ja huolehtimaan talousasioista. Kun on tietoinen siitä,mihin rahat menevät,jää rahaa tuoreeseen ruokaan ja toisinaan vaikka niihin erikoiskahveihin tai välipalapatukoihin.

    Oma tilanteeni on väliaikaista, olenhan valmistumassa ammattiin lähivuosina. Sinun suhtautumisesi kuulostaa todella järkevältä: Et pidä rahaa itsestään selvyytenä, etkä arvota ihmisiä tilin numeroiden mukaan. Elämässä on paljon tärkeämpää, raha on apuväline muita tärkeyksiä mahdollistamaan. :-)



    VastaaPoista
  2. Kiitos! Niinhän se on, että raha mietityttää kaikkia. Ehkä siihen vaikenemiseen liittyy pelko, että tienaa toista vähemmän. Oli mikä oli, on täysin tarpeetonta häpeillä tai salata omaa rahatilannettaan.
    No joo, olet kyllä ihan oikeassa. Olen saanut aika paljon, enkä ole elänyt köyhyydessä. Merkkivaatteista kylläkin sen verran, että niitä tulee ostettua todella harvoin ja ne kulutetaan aina loppuun asti. Ei siis mitään tavallista arkipäivää kuitenkaan. :-) Keskityin tekstissä ehkä enemmän suurempiin linjoihin, eli siihen, että rahaa ei ole suurempiin hankintoihin, mutta toimeen ollaan aina tultu.
    Sama täällä, en edes haluaisi olla rikas. Luxus ei oikein istu omiin arvoihin. Tuo on ikävä kyllä todella yleistä, liian moni joutuu elämään vähän ruoalla ja kituuttelemaan pienellä rahamäärällä. Tärkeintä on kuitenkin se, että osaa arvioida rahankäyttöä ja arvostaa niitä pieniäkin asioita, joita sillä saa.
    Opiskeluaikana (omaan kotiin muutto on vielä itsellä edessä) on todella tiukkaa, mutta onneksi sen jälkeen elintaso useimmiten paranee. Joo, niinpä. Sitä yritin kai tällä postauksella kertoa, että raha on vaan väline - ei itseisarvo. :-)
    Kiitos kommentista!

    VastaaPoista
  3. Aloin itse lainata ja vaikka jo varata dvd:t kirjastosta. Tutkimusretki kirjaston hyllylle ja yllättävät löydöt tuo jännitystä arkeen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Eksyin eilen pitkästä aikaa kirjaston puolelle ja yllätyin valikoiman laajuutta. Ensin tosin taidan tyytyä kirjavalikoimaan, sillä nyt on niin monta sarjaa katsomatta niin DVD:ltä kuin Netflixistäkin. :-)

      Poista
  4. Asiaa puhut.
    Onhan totta, että tässä maailmassa melkein kaikki pyörii rahan ympärillä ja viime vuosina yhteiskunta on oikein kunnolla erotellut pienituloiset parempituloisista kaikkien säästöjen yms myötä.
    Että jos ei pienituloisena ollut vaikeaa, niin nytpä on !

    En väitä ettenkö olisi toisinaan kateellinen niille joilla rahaa on enemmän. Että on varaa laittaa palkasta jollekin säästötilille.
    Kukapa ei tahtoisi elämää, jossa ei pidä laskea joka euroa.
    Tietysti ammatinvalinnalla voi vaikuttaa mahdollisesti siihen millaista palkkaa tulet joskus saamaan, mutta olisi tuntunut typerältä valita arkkitehdin ura (en tosin tiiä miten he on palkattui tällä hetkellä, kuha heitin esimerkiksi nyt) sosiaalialan siaan, sillä ihmiset tarvitsevat apua ja se tuntuu itselle tärkeämmältä kuin se parempi palkka.
    En siis väitä ettenkö kadehtisi, MUTTA enemmänkin kiusaannun seurassa jossa joku jolla on rahaa tuhlailla, selostaa mitä kaikkea hän on tekemässä ja minne kaikkialle lähdössä ja mitä kaikkea ostamassa.
    Se on kiusallista siksi, että se toiselle arki, kuulostaa omaan korvaan aivan liialta ! Vähemmälläkin pärjäisi,- tekisi mieli todeta.
    Tämän kiusallisen tilanteen välttämiseksi, se kenellä sitä rahaa on, pitäisi ymmärtää kenelle siitä puhuu. Puhe muuttuu omassa korvassa jonkinsortin leveilyksi helposti. Mutta ennen kaikkea se vaivaantuneisuus.
    Ei sitä rahaa onneen tarvita. Rahalla ei ole onnen kanssa mitään tekemistä.

    Enkä tiedä mikä oli koko selostuksen pointti, kunhan avauduin ajatuksistani :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, niinhän se ikävä kyllä on. Tuloerot kasvaa koko ajan: rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Se on todella surullista ja huolestuttavaa.
      Siinäpä se. Kyllähän sitä rahaa aina kaipaisi vähän enemmän. Juurikin se, ettei tarvisi laskea jokaista euroa ja jättää tekemättä (pieniäkin) asioita rahan puutteen takia. Ammatin voi valita sen perusteella, paljonko haluaa tienata tai mitä työtä ihan oikeasti haluaa tehdä. Sosiaalialalla on tarvetta työntekijöistä, mutta palkka on pieni. Omalla kohdalla taas taide ja muotoilu tuntuu siltä omalta unelmatyöltä, vaikkei palkka olekaan korkea tai työpaikka taattu.
      Sama täällä: en edes kaipaa luksusta. Tai ainakaan sellaista, ettei enää edes tarvitse miettiä rahaa. Jossain menee se raja. Rahaa pitäisi olla tarpeeksi, muttei liikaa.
      Huh, tästä tuli aika pitkä vastaus. :-D Asiaa kirjoitit ja olen kyllä samoilla linjoilla näiden ajatusten kanssa!

      Poista
  5. Hienoa, että uskallat puhua rahasta :) itse mä ja mun perheeni ollaan aina kiikuttu siinä köydyysrajalla, mutta aina ruokaan on onneksi ollut rahaa ja kattoon pään päällä ja sehän on tärkeintä. Ja kyllähän mullakin noita dvd:itä löytyy paljon siitä huolimatta, kaikilla meillä on paheemme mitä ei oikein voi vastustaa vaikka ei rahaa niin olisikaan... :D onneksi on kirpparit keksitty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :-) Ihan turhaan rahasta puhumista vältellään. Se on kuitenkin niin iso osa kaikkien elämää.
      Tärkeintä on ehdottomasti se, että on ruokaa ja koti pään päällä. Ilman niitä ei pärjää. Ihana, kun joku ymmärtää tämän paheen! :-D Kirppareilta löytyy yllättävän paljon elokuvia ja sarjoja, joten sieltä niitä itsekin ensimmäisenä etsin.

      Poista