keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Vegaanisuus - miksi, mitä & miten

Tänne ei missään vaiheessa tule mitään #GOVEGAN-tyylisiä juttuja, sillä en halua pakkosyöttää elämäntapaani kenellekään. Ylipäätään valintojen tekeminen on jokaisen oma asia, eikä omiaan ole mitään järkeä nostaa muiden yläpuolelle. Tulen kuitenkin kirjoittelemaan vegaanisuudesta hyvässä ja inspiroivassa hengessä, sillä se on osa elämääni ja hyvällä asiallahan tässä ollaan. Lupasin kirjoittaa postauksen siitä, mitkä aatteet ja ajatukset ovat valintani taustalla. :-)
Miksi? 
Vegaanisuuden taustalla vaikuttaa oikeastaan monikin asia, mutta niistä suurin on eläimet. Maitotuotteiden kulutus on osa lihatuotantoa, jossa eläinten olot ovat kaikkea muuta kuin hyvät. Lypsykarjan elämä on lyhyt: sen aikana eläin tuottaa maitoa ja synnyttää vasikoita saman tuotannon piiriin. Siinä vaiheessa, kun maitoa ei enää tule riittävästi, eikä lisääntyminen onnistu entiseen tapaan, eläin päätyy teuraalle. Pidän kyllä maitotuotteista, mutta viime vuosina niiden kuluttaminen on tuntunut jotenkin epämiellyttävältä. Ihminen on ainoa eläin, joka juo toisen eläimen maitoa. Se on tavallaan aika inhottava ajatus.
Toinen painava syy on luonto. Ilmastonmuutos on joka päivä todellisempaa, mutta onneksi siihenkin voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Lihatuotanto syö luonnonvaroja eniten, mutta myös maitotuotteet ovat melkoisia fossiilisten polttoaineiden kuluttajia. Jossain dokkarissa (en muista nimeä, hups) sanottiin jopa, että vegaanista ruokavaliota noudattamalla voitaisiin poistaa nälänhätä maailmasta.
Mieltymykset vaikuttavat tietysti tässäkin asiassa. En ole koskaan erityisemmin pitänyt lihasta, joten sen pois jättäminen oli aikanaan helppoa. Kala teki vähän tiukempaa, mutten sitäkään enää kaipaa. Vegaaniruokavaihtoehtoja on paljon ja ne ovat niin hyviä, etten edes kaipaa mitään muuta.
Omalla kohdalla tämä ruokavalio on ollut tavoitteena jo pidemmän aikaa. Haluan vaikuttaa asioihin ja suojella sitä, minkä koen tärkeäksi. Kaiken kaikkiaan en siis halua olla osallisena tehotuotannossa, haluan ehkäistä ilmastonmuutosta ja kehitellä herkullisia ruokia omien eettisten arvojen pohjalta.
Mitä?
Vegaaniruokavaliota kauhistellaan usein, sillä ''eihän silloin voi syödä kuin salaattia''. Todellisuudessa pois jää vain eläinperäiset tuotteet: liha, kala, kana, kananmuna, maitotuotteet, jotkin väriaineet, liivate ja hunaja. Vegaanisia vaihtoehtoja on tarjolla reilusti ja valikoima kasvaa koko ajan. Enää ei tarvise luopua edes juustoista, sillä tarjolla on kasviperäisiä vaihtoehtoja cheddarille, fetalle, parmesaanille, homejuustolle,.. Valikoima on siis hyvinkin laaja, kunhan jaksaa nähdä vähän vaivaa ja käyttää luovuutta.
Miten? 
Kävin ravitsemusterapeutin kanssa läpi niitä asioita, joilla saadaan ruokavaliosta riittävän monipuolinen. Ensimmäinen vaatimus oli, että käyn ostamassa apteekista B12-vitamiinia. Sitä saa hyvin harvoista kasviperäisistä ruoista, joten päätettiin pelata varman päälle. Toinen vaatimus oli, että viljatuotteita täytyisi saada enemmän. Olenkin nyt syönyt leipää aina silloin tällöin ja yritän vähitellen lisätä viljoja ruokavalioon.
Siinä ne suurimmat muutokset sitten olivatkin, sillä olen jo pitkään suosinut vegaanisia vaihtoehtoja. Koulussa syön nykyään erityisruokavalioiden puolelta, mutta siellä on ollut aina jotain mieleistä tarjolla. Vaikein muutos oli, kuten aikaisemmin mainitsin, Quest Bareista luopuminen. Nyt olenkin korvannut ne leivällä tai Vegekaupasta tilatuilla proteiinipatukoilla. En aio olla mitenkään ehdoton näin aluksi - lähinnä tämä vaikuttaa reissatessa. Valitsen ravintoloissa vegaanivaihtoehdon aina kun sellainen on tarjolla, mutta mikäli ei ole, valitsen kasvisvaihtoehdon. Jouluna saatan ehkä maistaa perinteistä suklaata, mutta niillekin on onneksi paljon vaihtoehtoja tarjolla. Näillä mennään näin alkuun ja olen enemmän kuin tyytyväinen.

Heräsikö ajatuksia? :-)

Kuvat Pinterestistä hakusanalla vegan

4 kommenttia:

  1. Samaistun moneenkin kohtaan, mutten osaa nyt kirjoittaa mitään järkevää :--D
    Hienoa, että ravitsemusterapeuttikin on ollut tukemassa sun päätöstä, tuntuu että täällä Helsingissä vegaanisuus pannaan vain sh:n piikkiin...
    Puuro on leivän ohella aika kätevä tuote viljojen saannin kannalta. Vähän siemeniä ja maapähkinävoita hiutaleiden joukkoon ja valmiin puuron kanssa mantelimaitoa = paras aamupala ikinä ;--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tiedän tunteen. :-D
      Vähän sama se täälläkin on, mutta perustelin asian niin hyvin, että lopulta sain muutkin uskomaan.
      Puuroa täytyy kyllä ehdottomasti syödä enemmän! Pähkinävoin sekoittamista puuroon täytyy taas testailla. :-) Varsinkin nyt syksyllä, kun tekee mieli ''tavallista'' puuroa tuorepuuron sijaan.

      Poista
  2. Ei liity postaukseen, mutta sinähän tykkäät Muumituotteista ja tulit heti mieleeni, kun bongasin Sokoksen 3+1 -kuvastosta Muumimamma-vedenkeittimen.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihana! ♥ Pitäisiköhän ostaa varastoon, että on oma ihana vedenkeitin muuttaessa? ;-)

      Poista