keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Pelot & parantuminen

Moikka! En ole vähään aikaan kirjoitellut mitään syömishäiriöön liittyvää, joten tässä olisi pieni päivitys asiaan. Tämän postaaminen jännittää vähäsen, mutta haluan vaan kertoa teille, että edistystä on todellakin tapahtunut ja oikeastaan kaikki on paremmin kuin vuosiin! :-)
En uskonut ikinä sanovani tätä, mutta olen alkanut pitämään kropastani. Ensimmäistä kertaa, no, ikinä. Liian lyhyt. Liian pehmeä. Läski. Liian vähän lihaksia. Kuvittelin saavuttavani täydellisen kropan laihduttamalla, mutta luulinkin olevani vain entistä lihavampi. En uskonut, että puheet kehonkuvan normalisoitumisesta voisivat olla totta - ainakaan omalla kohdallani. Niin se vaan kuitenkin koitti päivä, kun katsoin itseäni peilistä, ja olin tyytyväinen näkemääni. En muuttunutkaan katuja pitkin vyöryväksi ryhävalaaksi, vaan sporttiseksi ja sopivan hoikaksi nuoreksi naiseksi.
En kiellä, etteikö välillä olisi huonoja päiviä. Saatan ajatella, että laihdutan ihan vaan muutaman kilon. Joskus haluan vielä enemmän. Ne ovat kuitenkin vain ajatuksia - ja mikä parasta, menevät nopeasti ohi. Hommaa on vielä jäljellä, mutta olen päässyt uskomattoman pitkälle. Päätöksessä parantua on harmittanut vain yksi asia: miksi pelkäsin ja venytin tätä niin pitkään?
Pelko onkin juuri se asia, joka estää muuttumasta. Helposti sitä vaan jumittuu ikävään elämäntilanteeseen, koska niistä luopuminen on pelottavaa. Niin ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä vain uskaltamalla voi saada muutoksen aikaan. Kuka on lopulta katunut sairaudesta parantumista tai vaikka huonosta parisuhteesta lähtemistä? Lopulta pelot osoittautuvat täysin turhiksi: pelko on pahempi, kuin sen aihe todellisuudessa on. Näitä asioita pelkäsin pitkään, mutta ne osoittautuivat lopulta täysin kestettäviksi ja kaiken vaivan arvoisiksi:

1) Pieniksi jäävät vaatteet: En enää mahdu XXS-kokoisiin vaatteisiini. Olen itkenyt, kun housun nappi ei enää menekään kiinni, vaikka se niin teki vielä vuosi sitten. Se tuntuu ehkä kamalalta, mutta mitä sitten? Ei aikuisen ihmisen kuulukaan mahtua vaatteisiin, joita löytää vain harvoista valituista kaupoista tai lastenpuolelta. Paljon parempaa on se, kun löytää ihan tavallisen kaupan, nuorten- tai aikuistenosastolta istuvat farkut tai hameen. Se, kun XS-kokoinen vaate ei roiku löysänä pussina olemattomien muotojen päällä. Tämä on ainakin omalla kohdallani tuntunut kannustavalta, sillä onhan se kiva löytää vaatteita, jotka näyttävät hyviltä. Yhtenä päivänä sitä huomaa, miten kivoilta ne paljon pelätyt muodot näyttävätkään, ja ettei naisellinen kroppa tarkoita lihavuutta.

2) Muiden kommentit: Pelkäsin ennen todella paljon, mitä mieltä muut ovat muutoksestani. Pelkäsin, että joku tulee sanomaan lihavaksi tai huomauttaa, miten paljon olen lihonut. Ehkä joku käskisi laihduttamaan, sillä se näytti paljon paremmalta. Todellisuudessa olen saanut vain ja ainoastaan kehuja: näytät niin onnelliselta, näytät paremmalta kuin pitkään aikaan, sulla on tosi hyvä kroppa,.. Näitähän olen kuullut, enkä enää käännä niitä nurinpäin. Se, että näytän paremmalta, ei tarkoita, että olen lihava. Osaan ottaa kehut vastaan sellaisina kuin ne ovat, sillä totuus on: näytän paremmalta. Ihan oikeasti ja tiedän sen.

3) Lihavuus: Suurin pelko on tottakai lihominen. Ajatus siitä, että luopuessa sairauden säännöistä ja alkaessa syödä enemmän lihoo, oli alussa kaikkein pelottavin. Sehän tarkoittaisi tottakai sitä, että paino alkaa nousta hallitsemattomaksi eikä ikinä lopeta nousuaan. Yhtenä päivänä vain havahtuisi siihen, että on potenttiaalinen kanditaatti Suurin pudottaja -ohjelmaan. Todellisuudessa asiat ovat kuitenkin toisin: paino nousee sen verran, kuin keho tarvitsee. Paino voi myös nousta hitaammin, kuten omalla kohdallani. En ole missään vaiheessa edennyt puolen kilon viikkotahdilla, vaan paljon paljon hitaammin. Se on ollut omalla kohdalla todella helpottavaa. Painon nouseminen on myös hidastunut, eikä se ole juurikaan liikkunut suuntaan tai toiseen pitkään aikaan. En ole enää laiha, mutten myöskään lihava. Niinkin saattaa käydä, että näkee itsensä hoikempana, kuin näki ollessaan huomattavan alipainoinen.

4) Luiden katoaminen: Solisluut ja rintalastan luut, niitä ilman en voi elää. En ehkä tosiaan voi, sillä se aiheuttaisi vähintään keuhkojen painumisen ja pään hervottoman roikkumisen. Toinen asia onkin, että täytyykö niiden paistaa ihon läpi sadan kilometrin päähän. Solisluiden näkyminen ei tee minusta mitenkään parempaa ihmistä, se nyt ainakin tullut huomattua. Eivät nuo luut vieläkään ole täysin kadonneet, mutta en enää arvota itseäni niiden kautta. En enää ota kuvia, joissa valaistuksen täytyisi olla juuri kohdillaan ja luiden erottua mahdollisimman selkeästi. En jätä postaamatta kuvaa, jossa luut eivät näkyisi. Miten vapauttavaa onkaan, kun yhtenä päivänä huomaa katsovansa kuvasta kasvojaan, ei solisluita. Niin sen kuuluu mennä ja se on tervettä!

5) Erityisestä tavalliseksi: Ilman sairautta olen vain yksi ihminen muiden joukossa, en millään tavalla erityinen. Tämä on oikeastaan aika naurattavaa, kun ottaa huomioon, miten paljon olen joskus sairauttani hävennyt. Olen halunnut olla terve ja normaali, mutten kuitenkaan ole halunnut olla tavallinen. Kuka haluaa olla ''se anorektikko'' tai ''se laiha tyttö''? Eikö olisi paljon mukavampaa olla vaikkapa ''se, jolla on ihanat hiukset'', ''se tyyppi sieltä tupareista'' tai ''se, joka maalaa hienoja maalauksia''? Olen pitkästä aikaa lähellä normaalia, eikä se tarkoita todellakaan, että olisin tylsä. Olen puheliaampi, hymyilevämpi ja lähden helpommin mukaan juttuihin. Niin haluan tulla muistetuksi, en laihuuteni/sairauteni takia.
Loppujen lopuksi kyse on aina valinnoista. Saatan ehkä olla uupunut kaikista antibioottikuureista, kärsiä kovista vatsakivuista ja kynsioireista, mutta se ei ole syy turvautua syömishäiriöön. Voisin ajatella pakenevani näitä asioita laihduttamalla, mutten näe siinä enää mitään järkeä. Miksi tehdä enää enempää tuhoa, kun voi huolehtia ja hoitaa kehoa syömällä ja liikkumalla tarpeeksi? Osaan jo käsitellä vastoinkäymisiä järkevimmin keinoin, enkä tarvitse sairauden tuomaa, valheellista turvaa. En enää halua kääntyä takaisin, kun olen päässyt jo näin pitkälle.

Halusin kirjoittaa tämän tekstin lähinnä muistutuksena siitä, että parantuminen on todella kaiken vaivan arvoista. Pelot ovat lopulta vain pelkoja, eikä niiden takia saa jättää elämättä. 
On vain tehtävä oikeita päätöksiä - ja lupaan, ettei sitä tule katumaan.

18 kommenttia:

  1. Kiitos.
    Ihan tosi, en olisi voinut parempaa postausta lukea tällä hetkellä. Auttoi mua kun hirveä sh-ahdistus meneillään.
    Oot uskomattoman kaunis ja vahva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että kirjoituksesta oli apua. ♥
      Ja voi ei, kiitos paljon!

      Poista
  2. Tätä oli mielettömän ihana lukea. Ihan upeeta ja uskomatonta kuulla, että sulla menee näin hyvin! Oon ihan älyttömän onnellinen sun puolestas :'--))))
    Tsemppiä ja jaksamista huonompiin hetkiin ja hirmuisesti onnea parempiin<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. ♥ Nyt menee tosiaan paremmin kuin pitkiin aikoihin, enkä olisi ikinä uskonut pääseväni näin pitkälle. Joskus se oma tahdonvoima ja elämä yleensäkin onnistuu yllättämään. :')

      Poista
  3. Aivan huippujuttuja olet saavuttanut! Saat olla ylpeä itsestäsi! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kieltämättä olen aika ylpeä, että olen päässyt näin pitkälle, paljon pidemmälle kuin olisin ikinä uskonut. ♥

      Poista
  4. Tosi hyvä teksti ja pystyin itsekkin samaistumaan jokaiseen kohtaan :) Oon tosi ylpeä susta, ja toivon todella että joku päivä olet parantunut kokonaan (niin kokonaan kuin syömishäiriöistä nyt voi parantua).
    kaikkea hyvää sinne<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, niinhän se kai on, että nämä samaiset pelot (ehkä hieman eri muodoissa) koskettavat jollain tavalla jokaista parantumisen vaiheissa. :-) Niinpä, se on todella tämän kaiken vaivan arvoista!
      Kiitos - ja sinne myös! ♥

      Poista
  5. Mahtavaa edistystä, näytät hyvältä <3 tiedän kuinka kovaa kamppailua ja pähkäilyä tuo vaatii... Muista vaan jatkaa ja tsempata, oot vielä kovin hoikka. :)
    P.S. Olen kanssa joutunut viime aikoina koville aiheen kanssa.
    Osteoporoosi ja lapsettomuus pelottaa (myös miestäni). Luulin jo 3 vuotta sitten, että painotaistelu oli ohi, mutta helvetillinen ärtyvän suolen oireyhtymä hajotti ja taas pitää elää ruoka mielessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. :') Kehon hyväksyminen on yksi parantumisen vaikeimmista asioista, niin se vaan on. Tästä on suunta vain eteenpäin! (Aika hassua, kun ajattelen olevani jo suunnilleen normaalipainoinen..)
      Voi ei, se on niin väärin, että toisinaan syömishäiriö jättää jälkensä vielä parantumisen jälkeenkin. Oletko käynyt luuntiheysmittauksessa (viime aikoina tai aikaisemmin)? Osteoporoosi ja lapsettomuus ovat todellakin pelottavia asioita.. Voin samaistua niin noihin vatsaoireisiin. Epäilen itsekin, että mahakivut johtuvat ärtyvän suolen oireyhtymästä. Se on kyllä niin väärin, että kerrankin, kun sairaus ei enää määrittele syömisiä - tulee toinen sairaus, joka laittaa taas tarkat rajoitteet syömisille!

      Poista
    2. Sain YTHS:ltä luustontiheysmittauksen täällä Joensuussa ja karut oli tulokset. Selkee osteoporoosi. ;( Korostan siis painon täydellistä korjaamista. Mulla on syöminen ollut pitkään rentoa, eikä liikunta erityisemmin innosta, mutta painoa en oo koskaan saanut ihan normaaliksi. Itsenäinen opiskelijaelämä & vatsaongelmat teki ikävää takapakkia lukioajoilta.. Nyt on sitten ravattu vatsakirurgian polilla tähystyksissä ja ravitsemusterapeutilla. Pitäis sitä painoakin saada vielä. Oon tajunnut etten enää 22v voi olla ees alle 50kg. Antaa voimia nähdä, että muutkin on saanut tuloksia aikaan! :)

      Poista
    3. Äh, voi ei. :< Luuston tilanne voi kuitenkin vielä muutaman vuoden kohentua, jos vaan saat ravitsemuksen ja lääkityksen kohdilleen! Niin, kyllähän sen painon pitäisi vähintään normaalipainon alarajalle nousta. Silloin keho toimii niin kuin pitää. Ei ole mikään ihme, jos paino laskee, kun on ollut niin paljon muutoksia.. Varsinkin silloin, kun vatsa vaivaa, eikä oikein tiedä, mitä uskaltaa syödä. Tsemppiä sinne, että saat painon korjattua ja kehontilaa korjattua. ♥

      Poista
  6. Olet todella kaunis nuori nainen! ^^

    VastaaPoista
  7. Olet kyllä edelleen melkeinpä vaarallisen laihan näköinen... Joten älä pelkää sitä painon nousua, kaunistut vain! Anteeksi suorat sanani, tarkoitukseni oli oikeasti tulla vain kannustamaan. Kuten itsekin sanoit, tehtävää vielä on, mutta olet päässyt jo uskomattoman pitkälle! Keep going! Olet niin kaunis. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä suotta pyytele anteeksi! On vaan hyvä, että joku sanoo suoraan. :-) Jotenkin kuvittelen jo olevani suunnilleen normaalipainoinen, mutta kai anoreksia vaikuttaa kehonkuvaan vielä jollain tavalla.. Kiitos kun sanoit tämän, sillä se pisti taas ajattelemaan. Ei pidä jumittua paikoilleen, vaan on jatkettava eteenpäin.
      Kiitos paljon! ♥

      Poista