maanantai 18. heinäkuuta 2011

Olen, siis ajattelen

Hei! Viimeiset päivät ovat kuluneet syvällisten pohdintojen äärellä ~ siis ihan todella on tullut käytyä läpi kaikki ajatukset elämästä, luonnosta, maailmankaikkeudesta, syömisestä ja ihmisyydestä. Osa ajatuksista on ollut niin synkkiä ja ahdistavia, ettei itkuilta olla vältytty ~ mutta suurimmaksi osaksi olen kokenut vain mukavia oivalluksia! Tässä kuitenkin vähän niistä kaikista, joten toivon, ettei pieni synkistely haittaa. :'') Niin ja muutakin höpinää tottakai! ♥


Lauantai meni vähän synkistelyn puolelle, kun riitelin vanhempien kanssa pariinkin otteeseen. Äiti halusi kuitenkin ilmeisesti hyvittää sanomiaan ''ilkeyksiä'', joten pian lähdettiin Marolaan katsomaan eläimiä. Mitään laamaahan sieltä ei kyllä löytynyt, mutta muuten piristyi itkuinenkin mieli nopeasti, kun niitä muita pikkuisia katseli! ♥ No, kuitenkin väkisin heräsi mielessä vähän ajatuksia, joita olen näihin kuviin jo sutannutkin.. Nämä ovat vain minun ajatuksia, joiden ei ole todellakaan tarkoitus tuomita tai syyllistää ketään. Possu = ystävä, ei ateria, on varmaankin jo aika tutuksi tullut kamppanja, joten en selitä siitä sen enempää.


Lehmien ja possujen teurastustapa on mielestäni erityisen raaka. Eläimelle annetaan tietääkseni rauhoittavaa ainetta, jonka jälkeen sen kaulaan survaistaan metallinen putki tai teräase, jonka seurauksena veri ryöppyää ulos suihkun lailla ja vie hengen. Olen nähnyt kyseisestä tapahtumasta videoita ~ ja sanompahan vaan, ettei sen raaempaa tapaa lähteä juuri ole!


Ajatus, joka heräsi ja painoi lähinnä minun mieltäni. Syönhän sentään kanan lihaa, vaikka en muihin elikoihin koskekaan. Jostain syystä on helpompi ajatella, ettei kana ole suloinen ja että siksi sitä saa muka syödä.. En itse enää näin ajattele, mutta myönnän niin joskus olleen. Ehkä kanakammoni on ollut lähtöjään siitä, kun kana joskus nokkaisi palan peukalostani.. D: No, oli miten oli, näiden pikkuisten touhuja seurasin mietteissäni kauiten koko Marolan eläimistä.


Joo ja sitä samaa jatkaisin, vaikka kyse onkin nyt kukosta. Kukkojen ei yleensä anneta elää ~ ja esimerkiksi äitini lapsuudessa he kuulemma katkoivat kukkojen päät kirveellä ~ koska yhtä kanalaa varten tarvitaan vain yksi uros... Mutta katsokaa nyt noita silmiä, mikä päättäväinen katse niissä on! :'')


Marolassa on tämän kesän kaksi joutsenta, jotka olivat kyllä kieltämättä ne paikan suloisimmat. Ihan onnelliselta tämä kaksikko vaikutti, vaikka vammojensa takia niitä siirrelläänkin paikasta toiseen ihmisten töllättäviksi.

Ylpeänä voisin sanoa, etten ole koskaan syönyt lampaan lihaa! Sen tähden tunsin oloni hyväksi näiden kahden seurassa... ♥


Ovathan ne kauniita, mutta miksi meillä olisi muka oikeus riistää koko heiltä vapaus ja koko häkin ulkopuolella oleva elämä? Haluaisin muuten korostaa, että Marolan eläimiä kohdellaan kyllä hyvin. Kaikki eläimet vaikuttavat vilkkailta, seurallisilta ja hyvinvoivilta. Marolan henkilökunta tekee työtään rakkaudesta eläimiä kohtaan, enkä todellakaan epäile heidän eläimiensa hyvinvointia. Kaikilla eläimillä ei kuitenkaan ole näin hyvät olot..


Vanhempien kanssa riita syttyi aika mitättömästä asiasta:  he halusivat lähteä ulos syömään, mutta minä en. Suutuin vanhemmille, koska meillä on ollut yleensä tarkoin varjeltu toimintamalli: syöminen on minun ehdoillani, eikä ulkona syödä, jos en ole siihen valmis. Lähdin silti suostuttelun jälkeen, surullisena ja vihaisena, vanhempien kanssa syömään. Ajattelin, että jos nyt syön edes puolet tuosta salaatista: saan syödä illalla vain mansikan, mielummin en sitäkään. Suunnitelma piti hyvin iltaan asti, kunnes syttyi uusi riita vanhempien kanssa. He itkivät huoltaan ja minä tyhmänä jurotin jotain vastaan. Riidan jälkeen lähdin yksin ylös itkemään ja vanhemmat jäivät kahdestaan keskustelemaan. No, voimpa kyllä nyt onnellisena sanoa, että itku helpotti äärettömän paljon ahdistusta ja illan päätteeksi söin jo ihan normaalin suklaa-vaniljajäätelön! ; ) 


Öh, ja tulipahan sitä ostettua summanmutikassa joku DVD:kin. Yleensä en arvosta hirveästi nuortenelokuvia, pieniä poikkeuksia lukuunottamatta, mutta olin lukenut tämän kirjana ja pitänyt siitä paljon. Elokuvassa on siis ihan perinteinen kiltistä-tyttö-tutustuu-koulun-suosituimpaan-ja-homma-karkaa-käsistä -juoni. Mutta mielenkiintoisen tästä teki kiltin tytön äidin syöpä, joista olen jostain kumman syystä hirveän kiinnostunut. :'')


...sunnuntaina oli mahtava fiilis kerätä metsässä marjoja, vaikka kädet vähän maalautuikin...


Kannattaa ihmiset ehdottomasti mennä metsään keräämään marjoja ~ koska suurin osa niistä jää metsään ja homehtuu. Samaan aikaan ihmiset sitten ostavat kalliit marjansa kaupasta, vaikka tarjolla olisi ihana luonnon rauha ja taattua lähiruokaa! ; )


...ja palkkioksi leipoa pellillinen tuoksuvaa mustikkapiirakkaa! ♥ Joten eipä tässä nyt kummempia. Heräsikö mitään mielipiteitä tästä? Jos tuli mitään mieleen, vastaan sanomista tai puolesta puhumista, niin olisin hyvin kiitollinen kommentista! :'''D

17 kommenttia:

  1. pidän sun asenteesta; eläinten suojelusta ja siitä että kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta vaan voi hankkia luonnosta itse.
    itse syön kaikenlaista lihaa (vaikka lampaanlihaan en ole koskenut) mutta en itsekään siedä sitä tapaa millä eläimiä kohdellaan ja tuo mitä kerroit possujen ja lehmien tappamisesta kuulosta kuvottavalta.mahdollisimman kivuton tapa olisi paras mutta kun ihmiset eivät vain välitä ja joskus on itse vaikea tehdä mitään kun tuntuu että on ainoa joka välittää.
    minä ihailen sinua ja asennettasi, oikeesti! :)

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä on ihan okei syödä eläinten lihaa, koska se on luonnollista. Mulle tulee aina vähän AARGH-fiilis, kun lukee jonkun pikku eläinaktivistin tekstejä "älkää syökö possuja, ne on söpöjä!!1", koska mun mielestä se on ihan okei syödä vaikka sitten niitä possuja. Muutenkin pistää silmään eläinrakkaiden "yhyy, metsästys on kauheeta :(", "kenenkään ei tulisi syödä eläimiä!" -vaahtoamiset, kun iso osa niistä heidän varjelemistaan eläimistä on itseasiassa itse petoja ja vetää napaansa täysin surutta muita metsän eläimiä. Muutenkin mun mielestä sellainen luonnonmukainen ajattelu ja eläminen on parasta, ja siihen kuuluu kyllä ihmiselle myös lihan syöminen. Ja tähän vielä sanon, että en tarkoita noilla pikku eläinaktivisti -kärjistyksillä sua, vaikutat järkevämmältä kyllä kuin tuo. :D

    Eli lihan syöminen = okei. Mutta tässä meidän ihmisten tän hetkisessä lihansaantitavassa ei ole yhtään mitään hyvää tai luonnollista. Se on ihan perseestä, että valtavat määrät eläimiä elää elämänsä pienissä, ahtaissa tiloissa vain tullakseen ahneiden ihmisten syömäksi. Se ei todellakaan ole oikein. Mun mielestä ison osan ihmisistä tulisi vähentää tän hetkistä giganttista lihansyömistään, ja lihan kasvattamisesta tulisi tehdä huomattavasti eläinystävällisempi prosessi. Mäkin syön eläintuotteita vaikka oon "eläinaktivisti" ja kettutytöksikin haukuttu, mutta vedän sitten napaani vain tuotteita, joista olen varma, ettei eläimiä ole epäinhimillisesti kidutettu/kasvatettu. En osta kaupan tehdaslihoja, vaan esim. metsästäjien pyytämää hirvenlihaa, ja sen lisäksi syön kalaa ja luomukananmunia. Voisin periaatteessa syödä ton possunkin, ei näytä pahalta toikaan elämä. :D Sekin on ihan okei, vaikka ihminen kasvattaisi just possuja syötäväksi, kunhan ne sais vaan olla luonnonmukaisesti ja tilavasti eikä kyhjöttää betonihelvetissä. :(

    Ongelmat on siis lähinnä siinä, miten lihaa tuotetaan/hankitaan ja miten paljon sitä syödään, ei siinä, että sitä syödään.

    VastaaPoista
  3. Juuri tuon teurastuksen takia en syö punaista lihaa, vain kalaa ja kanaa. Tosi julmaa eläimiä kohtaan tuollainen teurastus. Ja joidenkin eläinten lihaa en pysty edes syömään, koska käy sääliksi niin paljon.

    Olen katsonut myös Kattona tähtitaivas- elokuvan. Tykkäsin tosi plajon.:`)

    VastaaPoista
  4. Jos possut ja naudat on söpöjä, ja siksi niitä ei saisi rumasti tappaa, mutta popsitte kanaa niin aika tekopyhää. Mikään ei tee kanasta yhtään vähempää arvokasta eläintä, ei vaikka teidän kauneuskäsityksenne mukaan joku isosilmäinen nisäkäs on sievempi.

    En halua olla ilkeä tai loukata ketään, mutta asiat nyt on näin. Kanat ovat ruokateollisuudessa oikeasti se julmin ja kaltoin kohdeltuin lajike - ei vaan se häkkikanalatipu (onneksi nämä kielletään EU:ssa), vaan teurastus.

    Isot nisäkkäät rauhoitetaan sen takia ettei säikähtämisestä tuleva adrenaliini pilaisi lihan makua. Iso verenvuoto vie tajuttoman&hengen hetkessä. Kun taas

    Kananojen teurastustapa nauta/possuihin verrattuna monin verroin enemmän eläimen rääkkäystä ja raaempi tapa tappaa.

    Kanat laitetaan jaloista kiinni liukuhihnaan, täysin tajuissaan, ja liukuhihnan toisessa päässä on sirkkeli, jonka kuuluu leikata eläimen pää irti. JOS OSUU. Liikahtava kana voi osua vain osittain ja jäädä pää puolikkaana hihnalle, kunnes hitaasti kuolee vammoihinsa.

    Suosittelen kaikille katsomista noin 1:50 kohdalta eteenpäin: http://www.youtube.com/watch?v=wmS8ei-21wU

    Ehkä sitten ymmärrätte miksi dissaan näitä "olen semivege-ja-syön-kanaa". ^___^

    VastaaPoista
  5. Pistän eri viestiin kun on niin eri aihe.

    "Kaikilla eläimillä ei kuitenkaan ole näin hyvät olot.."
    Katoin samalla sun kuvaa alapuolella ja yhdistin noin sanat suhun, nääntyneeseen, aliravittuun kehoon. Sun olot ei voi olla hyvät, sä et voi voida oikeesti hyvin.

    Oon vaan susta usein huolissani, pidät ihanaa ja ihanan iloista blogia, mutta näytät aina kuolemaisillasi olevalta. :/ Sun perhe ei painosta sua syömään? Miten sä omasta mielestäsi voit? *hali*

    VastaaPoista
  6. mites sitten maitotalousd tai kananmunat eroaa lihasta? Kyllahan siina paljon elaimet ja varsinkin vasikat karsia=vat, kun tuotetaan maitoa... Kananmunista puhumattakaan, sehan on oikeaa murhataloutta.

    VastaaPoista
  7. riri-peikko: Kiitos paljon, se oikeasti merkitsee! :') Mutta siis, haluan tosiaan sanoa, etten mitenkään tässä tuomitse lihan syömistä - puhuin todellakin vain niistä omista tunteista. :-D

    diira: Täyttä asiaa koko teksti! Mutta siis, haluan tässä vielä korostaa, etten itse tosiaankaan tuomitse lihan syömistä, enkä tässä mitenkään sormi ojossa osoittele ketään. Puhuin enemmänkin omista tunteistani (koska en edes aiheesta niin hirveästi tiedä). Mutta siitä olen siis todellakin samaa mieltä, että esimerkiksi luomuliha ja muut eläimiä kunnioittaen valmistetut tuotteet ovat hyviä. Koska ongelmahan on nimenomaan siinä tavassa, jolla eläimiä kasvatetaan ja myöskin siinä, jos ihmiset syövät lihaa yli oman tarpeen. : ) Eli pitkälti samalla linjalla olen kanssasi!

    fashion fan: Niin, olen kyllä ajatellut sitä raakuutta kalojen ja kanojen kohdallakin.. Mutta minulla se on pitkälti myös lihan koostumuskysymys, kun esimerkiksi naudanliha tuo mieleen suoraan raa'an lihan ja vie ajatuksen teurastukseen.
    Joo, se oli kyllä kieltämättä yllättävän hyvä! : )

    Kafi: Olet oikeassa. Ja sitä tässä itsekin yritin tuoda esille ja kritisoida tapaani puolustella kanan syöntiä ulkonäkö yms seikoilla. Aluksi se ehkä olikin vähän niin, mutta nykyään syön kanaa puhtaasti siitä syystä, ettei terveydentilani salli minulle mitään muutoksia ruokavaliossani. En voi vielä lopettaa eläinkunnan tuotteiden syömistä, koska se saattaisi palvella enemmänkin sairauttani, joka on jo nyt liian vaakalaudalla, että voisin lähteä asialla ''pelleilemään''.
    Kyllä se kanan teurastus on hirvittävää ja kohtelu myös (ihan itku tulee, kun katsoo E-kanoja ja muita...), mikä ei yhtään helpota syyllisyyttäni kanoja syödessä.
    En tiennyt tuota faktaa porsaiden ja sikojen teurastamisesta ja se itseasiassa kuulostaa melko järkeenkäyvältä. Eli kiitos, kun opastit vähän tietämätöntä! :-)
    Ja joo, niin kuin tuossa jo aiemmin vähän sairauttani puolsin, niin olet kyllä ihan oikeassa. En voi hirvittävän hyvin, olen sen joutunut jo itsekin huomaamaan. Saan kuitenkin hoitoa, joten sen puoleen ei ole pelkoa. :') Vanhempani painostavat minua yllättävän vähän, koska emme ole koskaan olleet kovin läheisiä ja nyt kun olemme viimein vähän lähentyneet, heidän on vieläkin vaikea käsitellä minua. Mutta parhaansa hekin yrittävät! :-) ♥

    enevy: Totta! Siinäpä se aukko onkin, kun tahtoisin tehdä parhaani alkamalla ihan kunnolla vegaaniseksi, mutta se vaatisi vielä liikaa voimavaroja. Tarkoitan tässä nyt siis sairauttani. Mutta sen voin sanoa, että ihailen ihmisiä, jotka pystyvät kieltäytymään näiden kaikkien käyttämisestä!

    VastaaPoista
  8. tää on nyt varmaan aika daadaa-kommentti muttakun. oon oikeesti sitä mieltä että se liha on tarkoitettu syötäväksi, esim hirviä on PAKKO tappaa, muuten niitä tulee liikaa. koskee myös muita eläimiä. jos niitä ei syötäisi, kaikki liha heitettäisiin vaan menemään - joo tosihyvä vaihtoehto eikö niin ? sitäpaitsi ihminen on sekasyöjä luonnostaan, pelkästään kasvis tai soijavalmisteilla ei sinällään pärjää, sillä niistä ei saa tiettyjä ravintoaineita (esim rauta pitää sitten saada purkista).
    sitten on myös se puoli että jos kaikki alkaisi kasvissyöjiksi (mitä tietysti et tekstilläsi tarkoittanut mutta sanon silti), ympäristö kuormittuisi huomattavasti, eli monipuolinen ruokavalio on hyvä vaihtoehto myös maapallon suojelemisen kannalta.
    ja sitten on se puoli että kukapa täällä enää pitäisi kanoja jos niitä ei syötäisi (okok niistä saa munia, lehmistä maitoa) mutta mitä hyötyä siasta on? se kasvatetaan vain ja ainoastaan syötäväksi, nehän kuolisi sukupuuttoon. kai. mutta kuitenkin.
    (ja toisaalta muakin surettaa kun varsinkin possuja syötetään tolkuttomasti ja heti kun niiden kasvu hidastuu, ne tapetaan)

    toisaalta mä en ole hyvä sanomaan tästä mitään kun en syö mitään kokolihaa/paistia/yms, koska satun olemaan nirso, pienenä en syönyt _minkäänlaista_ lihaa, kanaakaan. mutta nykyisin menee ainakin broilerisuikaleet ja jauheliha YMS KAIKKI MIKÄ ON JALOSTETTU...... mutta niin, jos sulla vaan on oikeat syyt olla kasvissyöjä, mikäs siinä. ärsyttää vaan kaikki snobit 'yhyhyhy possu on söpö en syö sitä' tai sellaiset ihmiset joille kasvissyönti on laihdutuskuuri. ei sen kuulu olla.

    MULLA ON VIELÄ JOKU MILJOONA MIELIPIDETTÄ LISÄÄ TÄHÄN AIHEESEEN...... mutta ehkä pidän ne sitten ihan itselläni koska nytkin tuntuu että joku tulee inisemään tästä 8<

    VastaaPoista
  9. APPLEJACK: Siinä olet ihan oikeassa, että lihan syöminen on luonnollista, enkä sitä tässä nyt mitenkään edes ajanut. :-) Enemmänkin omia ajatuksia, mitä tuolla heräsi. Ja minähän kun lopetin lihan syömisen alunperin osittain myös siksi, että siitä tuli aina mieleen raaka liha, veri jne. Tuntui että ne muuttui eläviksi suussa ja kiemurteli. D8 Mutta siis, asiaan! Minun pointti on juurikin se, että lihaa saa syödä, kunhan ei syö liikaa ja pyrkii ostamaan esim luomua. En koe, että lihan syömisessä olisi mitään pahaa, koska se on juuri sen luonnon takia tärkeää ja on kuulunut meidän ravintoympyrään yli tuhannen vuoden ajan. Mutta ongelma on eläinten olot + se että jotkut syö lihaa aivan yli oman tarpeensa. :-)

    VastaaPoista
  10. Itse olen ollut jonkin aikaa kasvissyöjä ja olisin luultavasti edelleenkin, mutta se oli vain yksinkertaisesti niin hankalaa. Olen vasta 15 ja tietenkään kenenkään kaverini kotona ei ikinä ollut itselleni sopivaa ruokaa yms. Mutta olen samaa mieltä kanssasi! Tämän pidemmin en nyt jaksa kommentoida...:D

    VastaaPoista
  11. joo, en minäkään kasvissyöjiä tuomitse tai mitään :)

    VastaaPoista
  12. Mixture: Onhan se kieltämättä aika hankalaa, kun pitää aina olla kyselemässä, mitä missäkin on ja että voisiko saada jotain muuta. Erikoisruokavaliot on aina haaste syöjälle itselleen ja muille, jotka ruokia tarjoilee. Mutta onneksi lihalla on niin paljon korvikkeita nykyään! :-) Sen kyllä silti sanon, että jos vieraaksi tulee joku täysin vegaaninen, niin se _todella_ vaikeuttaa. D: Niin ja joo, kylläpä tuo ikäkin vaikeuttaa aika paljon ruokien saatavuutta, jopa minunkin iässäni (nojoo, olenhan jopa huikeat kaksi vuotta vanhempi! XD)..
    Mutta mutta, kiitos kommentista ja on kiva tietää, että jonkun mielestä pölisen välillä ihan asiaakin. :'')

    riri-peikko: Niimpä niin, loppu hyvin kaikki hyvin siis! :P ♥

    VastaaPoista
  13. Minä tykkäsin tekstistäsi. Aihe on lähellä sydäntäni, koska olen varsin eläinrakas ja ollut 7 vuotta kasvissyöjä (6 v. lakto-ovovegaani, nyt vuoden päivät olen syönyt myös kalaa silloin tällöin).

    Sen haluaisin vielä sanoa, että yritä olla liikaa syyllistämättä itseäsi esim. kanan tai maitotuotteiden syömisestä. Parannut ensin ja sitten voit ryhtyä toteuttamaan erikoisruokavaliota terveellisesti! Hali♥

    VastaaPoista
  14. Aurélie: Kiitos, tuli hyvä mieli, kun luin kommenttisi. :-) Siitä, että on noudattanut pitkään samaa ruokavaliota, huomaa sen tuoman tyytyväisyyden yms. Parhaimpia valintojani olikin kieltämättä tuo lihan jättäminen!
    Et tiedäkään, kuinka helpottavalta tuntuu, kun sanoo noin. Nimittäin jollain tavoin syyllistän itseäni etenkin kanan syömisestä ja ajattelen sairauden olevan vain tekosyy syödä sitä.. Mutta todellisuudessa se ei ole näin - tärkeintä on saada itsensä kuntoon ja sitten voi vasta lähteä ruokavaliota muokkailemaan. :')

    VastaaPoista
  15. Mukavaa, jos sinulle tuli hyvä mieli! :,) Itsekin ryhdyin muuten vasta siinä vaiheessa lakto-ovovegaaniksi, kun olin saanut kerättyä riittävästi painoa. Olen itsekin sairastanut syömishäiriöitä. Nyt voin niiltä osin paremmin. :)

    VastaaPoista
  16. Aurélie: Olinkin jo aikaa sitten päätellyt, että sinulla on kokemusta syömishäiriöstä, koska puhut asiasta niin ymmärtäväisesti ja järkevästi. :') Onneksi voit nyt jo paremmin, sekin lämmittää mieltä! <3

    VastaaPoista
  17. Atsumelle,

    ymmärrän tuon että syöt terveytesi takaa kanaa - halusit tai et, eettistä tai ei. Olen sitä mieltä että ihmisen on kuitenkin pakko ensin tehdä se mikä ruumiilleen sopii jos muita vaihtoehtoja ei ole. Itsekästä, mutta sillä lailla jokainen muukin elävä asia toimii. :P

    Pelkään ettei sun apu ole silti riittävää, oot fyysisesti niin heikossa kunnossa vaikka kroppa tuntuisikin "toimivan" riittävästi. :/ Pidä huolta<3

    VastaaPoista