perjantai 23. helmikuuta 2018

''Mikset voisi vaan olla onnellinen?''

Heippa! Olen viime aikoina joutunut miettimään paljon masennusta, mielialalääkkeitä ja näihin liittyviä ennakkoluuloja. Tässäpä siis pari ajatusta siitä, mitä ajattelen kyseisestä asiasta. :-)

''Miksi on pakko syödä tuollaisia hirveitä myrkkyjä?''

Tuntuu, että ihmiset ovat äärimmäisen varauksellisia ja kielteisiä mielialalääkkeitä kohtaan. En ymmärrä, miksi Ketipinoria määrätään alaikäisen ensimmäiseen sydänsuruun tai uniongelmiin, enkä usko mielialalääkkeiden riittävään tehoon sellaisenaan. Kuitenkin yhdistettynä muuhun hoitoon, on mielialalääkkeistä korvaamaton apu.
Sytostaattihoidot ja solusalpaajat ovat myrkkyä keholle, mutta kuinka monelle tulee mieleen kysyä syöpäsairaalta ''Miksi syöt tuollaisia myrkkyjä?'' Masennus voi yhtä lailla uhata henkeä, lyhentää elinikää ja tuhota terveyden, eikä näiden kahden sairauden välillä ole niin suurta eroa. On erittäin tärkeää, että syöpäsairas ottaa hoidot vastaan, vaikka ne ovat haitallisia myös terveille soluille ja heikentävät yleiskuntoa. Mielialalääkkeet kohentavat tutkitusti masentuneiden ja muista mielenterveysongelmista kärsivien elämänlaatua, joten vaikka näillä mahdollisesti olisikin haittavaikutuksia, ovat hyödyt suuremmat.

''Pitäisikö kaikkien, joilla on vähänkin vaikeaa, sitten syödä masennuslääkkeitä?''

Olen kuullut liian monesta tilanteesta, jossa teini-ikäiselle on määrätty masennuslääkettä (useimmiten Ketipinoria), kun on käyty terveydenhoitajalla puhumassa erosta tai masentuneesta mielialasta. Tässä tilanteessa ollaan kuitenkin menty pieleen ja pahasti, ihan jo siitä syystä, hetkellinen masentunut mieliala on täysin eri asia kuin masennus. Jokainen kokee elämänsä aikana olonsa alakuloiseksi ja saattaa olla masentunut muutaman päivän ajan, mutta varsinainen masennus on kyseessä vasta, kun oireita on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan. Tällöin voidaan ehkä lähteä jo miettimään, olisiko lääkinnällisestä avusta hyötyä, mutta sen ei pitäisi missään tapauksessa olla ensimmäinen keino.
Lääke ei poista ongelmaa, vaan hoitaa oireita. Samaan aikaan on kuitenkin käytävä läpi myös masennuksen syitä ammatti-ihmisen kanssa. Ketipinor on puolestaan sellainen lääke, jota ei pitäisi mielestäni masennukseen määrätä lainkaan, ainakaan ilman tarkkaa harkintaa. Kyseessä on siis psykoosilääke, jota käytetään usein masennuksen hoitoon. Haittavaikutuksina on pitkin päivää kestävää väsymystä, yli 16 tunnin yöunia, motoristen kykyjen heikkenemistä, ahmimista ja muuta vastaavaa.
Olen sitä mieltä, ettei mielialalääkkeitä tulisi syödä kevyin perustein ja etteivät ne korvaa muuta hoitoa. Ensisijaisesti vaikeisiin elämäntilanteisiin ja masentuneisuuteen tulisi saada keskusteluapua, mutta lääkkeillä voidaan tukea hoitoa ja parantaa masennuksen ennustetta.

''Aiotko koko loppuelämäsi ajan olla koukussa masennuslääkkeisiin?''

Syön masennus-, uni- ja ahdistuslääkkeitä, ja kyllä, ihan oikeasti niitä tarvitsen. Olen myös koukussa useampaan lääkkeeseen, eikä näiden käyttöä ole mahdollista lopettaa seinään. En silti ajatellut olla koukussa lopun elämääni, mikäli on mahdollista elää täysipainoisesti ilman niitä.

''Mikset voisi vaan olla onnellinen?''

Hyvä kysymys. Jos siihen löytyy keino, niin ihan varmasti otan sen epäröimättä vastaan. Masennus ja muut mielenterveysongelmat eivät ole valintoja, eikä kukaan niitä sairastaisi, jos niistä eroon pääseminen olisi yksinkertaisen päätöksen takana. Elämä masennuksen, ahdistuksen ja stressin kanssa on päivittäistä työtä, eikä siihen riitä, että päättää työntää ongelmat syrjään ja keskittyä hyvään. Tietysti positiivisesta suhtautumisesta on apua ja joskus pelkkä päätös riittää, mutta mielenterveysongelmat ovat sairauksia siitä, missä syöpä ja muut fyysiset sairaudet ovat.

Masennukseen ja ylipäätään psyykkiset sairaudet ovat raskaita jo siinäkin mielessä, että niihin liittyy paljon ennakkoluuloja ja häpeää. Joko vähätellään sairautta tai leimataan hulluksi, jolla ei ole mahdollisuuksia selvitä normaalissa elämässä. Totuus on kuitenkin se, että psyykkisesti sairaat ihmiset ovat lähes poikkeuksetta täysin normaaleita ihmisiä. Masennus on luonnollinen reaktio vaikeaan elämäntilanteeseen tai kokemukseen. Joku sairastuu sepelvaltimotautiin, toinen kaksisuuntaiseen. Kumpikaan ei ole epäonnistunut tai toista huonompi, molemmilla on sairaus ja molemmat ansaitsevat yhtälailla laadukasta hoitoa ja tukea.

EDIT 25.2. Tekstissä olevat kysymykset ovat siis niitä, joita olen saanut kuulla parin viikon sisällä liittyen mielialalääkkeisiin. Käytän vertauksena syöpää ihan siitä syystä, että haluan rinnastaa masennuksen sellaisen sairauden kanssa, joka tunnetaan yleisesti ja jonka vakavuus ymmärretään. Tarkoitus on herättää ajattelemaan sitä, että myös masennuksella on tilastollisesti suuret määrät kuolonuhreja, eikä asiaa pidä vähätellä.

9 kommenttia:

 1. Sun tekstissä on tosi paljon hyviä pointteja! Olen itsekin vuosien varrella joutunut syömään masennuslääkkeitä ym. Masennuslääkkeiden syömisestä ei mielestäni kannata ahdistua, jos niistä saa apua. Itselläni meni ihan liian kauan, kun pelkäsin lääkkeiden aloitusta. Masentuneilla on tutkimuksissa havaittu poikkeavuuksia mm. aivojen hermovälityksessä ja muussa aivojen toiminnassa, joten on ihan loogista, että lääkityksellä pyritään korjaamaan haitallisia muutoksia. On myös fakta, että mitä vakavampi masennus on sitä enemmän lääkehoidosta yleensäottaen hyödytään. Aivan kuten kirjoitit, välillä lieviinkin masennustiloihin määrätään lääkkeitä ehkä liiankin helposti. Psykososiaaliset hoitomuodot olisivat yleensä parempia, joskin ongelma lienee niiden saatavuus. Lääkkeitä määrätään luultavasti silloin, jos parempaa hoitoa ei ole tarjolla. Ideaalista olisi, jos psykoterapiaa ja muita psykososiaalisiin hoitomuotoja olisi saatavilla myös lievempää masennusta sairastaville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samaa mieltä, koen ehdottomasti, että mielialalääkkeiden käyttö on hyvä asia, eikä sitä pitäisi pelätä. Tietenkään ei pidä kevyistä syistä lähteä mitään lääkettä määräämään, mutta tutkitusti (ja käytännössä tottakai) niistä on oikeasti hyötyä. Usein ongelmana tuntuu olevan juuri se, ettei ole tarpeeksi resursseja saatavilla, jolloin koetaan helpommaksi määrätä lääkkeitä. Niinhän se on, parhaat ennusteet saadaan näitä molempia yhdistämällä. Kiitos kommentista. :-)

   Poista
 2. Sun tekstissä on hyviä pointteja ja ihan faktojakin, mutta se että vertaat syöpää ja mt-ongelmia särähtää silmiin pahasti. Olen itse joutunut läpikäymään vakavan anoreksian (sairastin yli 15 vuotta), paniikkihäiriön ja keskivaikean masennuksen. Kun aloin toipua, äitini (joka toimi tärkeimpänä tukihenkilönäni) sairastui keuhkosyöpään. Ja voin kertoa, että en ikimaailmassa voisi verrata äitini läpikäymää syöpätaistelua ja omia (vakavia) mt-ongelmia keskenään. En ikinä.

  Mt-ongelmat ovat totta kai myös äärimmäisen rankkoja ja hengenvaarallisiakin, mutta useimpiin niistä (let's face it) pystyy itse jollain tavoin kuitenkin vaikuttamaan. Lääkkeitä ja terapiaa löytyy toipumista tukemaan, mutta lopulta vain sinä itse voit päättää haluatko taistella terveemmän ja tasapainoisemman elämän puolesta.

  Syöpäsairaalla tuota valinnan mahdollisuutta ei ole. Oma positiivinen asenne toki saattaa auttaa, mutta samankaltaista "päätösvaltaa" lähteä toipumisen tielle kuin mt-ongelmaisella ei ole.

  Ja vielä lääkkeistä: mua itseäni auttoi suuresti aikoinaan mielialalääkkeet ja paniikkihäiriöön tarvittaessa ottamani rauhoittavat. Lääkkeet, terapia, läheisten tuki ja lopulta oma päätös muuttaa elämäni suuntaa mahdollistivat oman toipumiseni. Mielestäni mt-ongelmien kanssa kamppailevia ei saisi syyllistää lääkityksestä, vaan nähdä se tilapäisenä apukeinona yksilön toipumista tukemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, mitä ajat takaa ja haluan myös sanoa, etten millään tapaa tarkoittanut väheksyä syövän vakavuutta. Lähinnä halusin herättää ajatuksen siitä, ettei mielenterveysongelmia pitäisi väheksyä, eikä niihin käytettävää lääkitystä ajatella tarpeettomana. Ikävä kuulla, että olet joutunut kokemaan sekä vaikeita mielenterveysongelmia, että läheisen sairauden. Toivottavasti äiti voi paremmin nykyään. :-)
   Olet oikeassa, se näiden kahden välillä on erona, enkä lähde kiistämään sitä, että masennukseen voi vaikuttaa myös itse hyvin paljon. Ja uskon myös siihen, että siinä piilee oikean hoidon ja lääkityksen ohella ratkaisu ongelmiin.

   Poista
 3. Koukussa masennuslääkkeisiin? En, mutta en saa enää unta ilman Ketipinoria, ja lisäksi se katkaisee ahdistukselta pahimman piikin. Olen myös kokeillut jättää masennuslääkkeen omatoimisesti pois kun olo on ollut "parempi", minkä seurauksena on tullut kasa itsetuhoisia ajatuksia. Joten kyllä nuo lääkkeet terapian ohella ihan oikeasti toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä, lääkkeet oikeasti toimii, eikä niiden käyttöä pitäisi kyseenalaistaa nykyiseen tapaan. Ja uskon siis myös, että Ketipinor on oikeissa tilanteissa hyvä ja toimiva lääke, olen vaan kuullut paljon negatiivista palautetta ihmisiltä, joille lääke on määrätty liian kevyin perustein.

   Poista
 4. Lääkkeistä on enemmän hyötyä kuin haittaa, niin ei kannata lopettaa niiden käyttöä.Lumelääkkeilläkin on todettu olevan vaikutusta mielialaan. Ravintolisät/jotkut lisäravinteet voivat myös parantaa henkistä hyvinvointia:) (omega 3 & 6 avokadosta yms kasviperäisitäkin löytyy tosi paljon hyviä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Ehdottomasti kannattaa jatkaa lääkkeiden käyttöä, sillä niistä on tutkitusti hyötyä. Nyt onkin käytössä jo melko montaa hivenainetta, lisäravinnetta ja vitamiinia (lääkärin määräämänä), joista etenkin maitohappobakteereilla on tuntunut olevan vaikutusta mielialaan. :-) Kasviperäistä omegaa olen kanssa miettinyt ja etsiskellyt jo jonkun aikaa.

   Poista
 5. aamen! Minä kun olin ollut masennuksen vuoksi (aiheutui äidin kuolemasta) pois töistä , niin yksi työkaveri sanoi palttuani töihin " oli jo aikakin ottaa itseään niskasta kiinni". Silläkö se masennus poistuu, niskasta kiinni vaan! Voi ziisus, että näin punaista. Olishan helppoa jos masentuneet vaan ottaisivat itseään niskasta kiinni ja se olisi sillä ohi. - Anne

  VastaaPoista