keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Toivepostaus: Opiskelu Muotsikassa

Moikka! Vielä olisi pari toivepostausta luvassa. Tällä kertaa kirjoittelen vähän tarkemmin opiskelusta Muotoiluinstituutissa. Vastailen mielellään kysymyksiin, jos jotain jää tekstistä auki. Kommentteja otetaan myös vastaan, sillä tarkoitus on koko ajan kehittyä parempaan suuntaan. ;-)
1. vuosi: grafiikat Saludo-kahville
Muotoiluinstituutissa, tai tuttavallisemmin Muotsikassa, opiskelu kestää neljä vuotta. Tänä vuonna alat yhdistyivät neljäksi isommaksi kokonaisuudeksi: visuaalinen viestintä, vaate- ja korumuotoilu, sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu sekä teollinen ja brändimuotoilu. Varsinaisia pakkausmuotoilijoita ei siis enää 2016 vuosikurssin jälkeen valmistu!

• 1. vuonna keskitytään perusteisiin
• 2. vuonna syvennetään alakohtaista osaamista
• 3. vuonna voi lähteä vaihtoon ja/tai työharjoitteluun ulkomaille
• 4. vuonna tehdään opinnäytetyö ja valmistutaan Muotoilijoiksi tai Graafikoiksi

Opinnot tietenkin vaihtelevat alakohtaisesti, joten kerron vähän enemmän Pakkaus- ja brändimuotoilusta. Hain ialalle, sillä halusin lähteä kehittelemään ympäristöystävällisempiä pakkauksia. Ajattelin myös työllistymismahdollisuuksia, sillä pakkausteollisuutta tarvitaan mitä luultavimmin aina. Olen viihtynyt pakkausten ja brändien parissa todella hyvin, joten voin lämpimästi suositella alaa kiinnostuneille. ;-)
1. vuosi: biopohjainen nestepakkaus, yhteistyössä Eevin & insinöörien kanssa
Ensimmäisenä vuonna tehtiin tosissaan aika vähän itse alaan liittyviä tehtäviä. Opinnot painottuivat hyvin pitkälti Värihahmotukseen ja Visuaaliseen suunnitteluun. Maalattiin, piirrettiin ja tehtiin kasvikirja. Käytiin myös alkeita pakkausgrafiikasta ja typografiasta. Siinä samassa oppi käyttämään ohjelmia ja valitsemaan oikeita fontteja pakkauksiin. Tehtiin Saludolle kuvitteellisen briiffin (työnannon) perusteella grafiikat kahvipakkauksiin. Omani epäonnistuivat täysin, mutta ainakin voi huomata kehityksen tähän päivään verratessa.

Loppuvuonna toteutettiin vielä pari muuta pakkausta, joista suurin projekti oli Hiilinielu-kurssin biopohjainen nestepakkaus. Käytiin vierailemassa yrityksissä ja tehtiin yhteistyötä TAMK:in insinöörien kanssa. Suunniteltiin Eevin kanssa kaurapohjainen Yty-smoothie, johon valmistettiin pakkaus kauran akanoista. Lopullinen pakkaus jäi opettajalle, mutta yritetään saada se takaisin kuvausta varten. Kurssi aiheutti välillä todella paljon päänvaivaa ja ärsytystä, mutta näin jälkikäteen se tuntui kiinnostavalta.

 
Toisena vuonna ollaan tehty loppujen lopuksi vähän pakkauksia. Suurin projekti oli Käyttäjälähtöinen muotoilu, jonka aikana käytiin testailemassa pakkauksia vanhainkodeissa ja tarhoissa. Suunnittelin kaurakeksipakkauksen, joka on helppo avata ja mahdollista sulkea uudelleen. Menin oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja toteutin pakkauksen kirkkailla väreillä. Olin kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen.

Syventävän pakkaustekniikan kurssilla käytiin läpi muoveja. Tehtiin käytännöntyö ja kirjallinen esitys erilaisista muovipakkauksista. Kurssissa oli paljon hommaa, mutta opin koko ajan uutta ja kiinnostuin etenkin muovien kierrätyksestä.

Ennen joululomaa suunniteltiin Lahti 2017 -kisoihin aaltopahvinen matkamuisto. Tehtiin yhteistyötä Stora Enson kanssa. Kurssityö tehtiin parin kanssa. Siihen nähden, että kurssin aikataulua oli lyhennetty puolella ja parini sairasteli, saatiin lopulta ihan kelvollinen työ näytille.

Kevätlukukausi on vasta aluillaan, eikä olla tehty vielä pakkauksia. Kurssit painottuvat tällä hetkellä maalaukseen, valokuvaukseen ja portfolion rakentamiseen. Hyvin pitkälti siis lähinnä kuvaillaan, tehdään piirroksia tai maalauksia, suunnitellaan portfoliota vaihtoa varten ja otetaan kuvia studiossa. Osa aamupäivistä on varattu englannin opiskeluun, joten onneksi tehtävää ei ole muilla kursseilla niin paljon. On ollut vähän rennompi aloitus vuodelle, ja se tulee todellakin tarpeeseen. Toinen vuosi on kuuleman ja oman kokemuksen mukaan rankin.
 
3. ja 4. vuosi on omalla kohdalla vielä vähän auki: Menenkö vaihtoon? Missä teen työharjoittelun? Minkä valitsen opinnäytetyön aiheeksi? Ensimmäinen tehtävä on kuitenkin saada portfolio valmiiksi, vasta sen jälkeen alan tosissani miettiä vaihtoa. Ainakin Ruotsissa olisi yksi kiva koulu, mutta on muitakin hyviä vaihtoehtoja.. Voisi kai sanoa, että Pakkaus- ja brändimuotoilun opinnot ovat hyvin pitkälti pakkausten suunnittelua, grafiikoiden tekoa, moodboardeja ja yhteistyötä yritysten kanssa. Muotsikka ei ole ole mikään helpoin mahdollinen koulu, mutta riittävällä kiinnostuksella alaa kohtaan pääsee pitkälle. ;-)
2. vuosi: Vadelma-kaurakeksipakkaus vanhuksille
Leikkaukset näkyvät selvästi Muotsikassa, kuten muissakin LAMK:in kouluissa. Kursseja summataan yhteen, opettajia ylityöllistetään ja rahat ovat vähissä. On surullista ajatella, ettei Muotsikka ehkä säily samanlaisena myöhemmin sisään hakeville opiskelijoille. Tämän kaiken keskellä lopputulos on kuitenkin positiivisen puolella. Muotsikka on edelleen unelmieni täyttymys, enkä vaihtaisi siellä opiskelua mihinkään. Ilmapiiri on rentoa ja opetus laadukasta.
Sen enempää en oikein osaa opiskeluistani kertoa. Hyvin pitkälti käsillä tekemistä ja sitä kautta uuden oppimista, eikä turhia tenttejä ja teoriaa. Luovalla alalla työskentely on samaan aikaan ihanaa ja kamalaa: saa tehdä sitä, mistä tykkää, mutta ideat pyörivät mielessä vuorokauden ympäri. Koulun jälkeen ei siis unohdeta kirjoja ja tehtäviä nurkkaan, vaan samat asiat kulkevat mukana vapaa-ajallakin. :-)

2 kommenttia:

  1. heij, sulle on heitetty haaste ;) http://miramyy.blogspot.fi/2017/01/aikuisten-kaverikirja.html

    VastaaPoista