keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Lempparit: ruokia

Hellou! Tässä sitä ollaan: tekemässä ensimmäistä postausta tabletilla. :-) Ajattelin, että voisi olla kiva tehdä postaus niistä ruoka-aineista, joista pidän kaikkein eniten. Kuvat nappasin Googlesta. Nämä ruoat ovat eräänlaisia kulmakivia ruokavaliossani (lukuunottamatta herkkuja), joiden ympärille rakennan päivän ateriat. Jokaisella on omat mieltymyksensä, eikä sama ruoka sovi kaikkien elimistölle, joten ei kannata lähteä kamalasti vertailemaan.. :-D

Pienenä en tiennyt mitään inhottavampaa kuin pähkinät ja kuivatut hedelmät - ajan myötä mielipiteet ja makuaisti ovat kuitenkin muuttuneet. Nykyään rakastankin siis pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä yli kaiken! :-) Aikaisemmin pähkinät tosin kuuluivat kiellettyjen ruoka-aineiden listaan niiden korkean rasva- ja energiapitoisuuden takia... Jossain vaiheessa kuitenkin rohkaistuin hivuttamaan pähkinät osaksi ruokavaliota, enkä nykyään vielä lähestulkoon päivääkään ilman niitä.
Eniten pidän pekaani-, macadamia-, cashew- ja parapähkinöistä. Myös saksanpähkinät ovat suurta herkkua. Sen sijaan maapähkinöistä en välitä..
Nykyään pähkinöiden rasvapitoisuus ei ole mielestäni häiritsevä asia: ovathan niiden rasvat hyvälaatuisia ja pitävät nälän loitolla pidempään. ;-)
Aamupalalla pähkinöiden ja hedelmien kanssa Alpron maustamaton soijajukurtti on aivan ehdoton. Soijajukurtti on täyteläistä, se ei ole liian makeaa ja sopii vatsalle paremmin kuin maitotuotteet. Toki silloin tällöin myös laktoositon maustamaton jukurtti on ihan kelpo vaihtoehto..
Alpron tuotteet ovat mielestäni todella hyviä: lemppareita ovat tämä maustamaton soijajukurtti ja makeuttamaton mantelimaito, jota käytän mm. drinkkien pohjana ja ruoanlaitossa. Maustetut Alpron jukurtit ja tuotteet eivät puolestaan ole niinkään mieleisiä. :-)
Ennen en pitänyt mysleistä, mutta nykyään pidän sitäkin enemmän. Etenkin Axan Glorious -pähkinämysli on hirmu hyvää. Hasselpähkinöitä, hiutaleita, rusinoita, banaanilastuja ja kuivattua ananasta - täydellistä. ;-)

Marjoista aloin pitämään kunnolla vasta viime kesänä: olin toki aina mansikoita ja kotipihan vadelmia syönyt, mutta muut marjat eivät olleet mitenkään erityisen mieleisiä. Kesällä ihastuinkin ensin punaviinimarjoihin (joita kasvaa meidän pihassa), vähän myöhemmin mustikoihin, karhunvatukoihin ja lakkoihin. Tällä hetkellä ostan jonkin verran tuoreita marjoja, mutta pääosin olen tyhjentänyt pakkasta kotimaisista marjoista. ;-)
Tällä hetkellä suosikeita ovat mustikka, vadelma, mansikka ja lakka. Sen sijaan karpalosta, tyrnistä tai puolukasta en pidä, sillä ne ovat maultaan aivan liian kirpeitä.

Hedelmistä kestosuosikki on tuore ananas. Toki hedelmästä jää paljon jätettä, se ei ole aina kovin edullista ja kuljetusmatkat ovat pitkiä. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kun suosii pääosin kotimaista, voi muutama tuote olla kauempaakin. Näitä ovatkin sitten pääasiassa hedelmät, kuten ananas, mango, sitrushedelmät ja päärynät. Ananaksessa viehättää makeus ja raikkaus, nam.
Ananaksen lisäksi suosikkihedelmiini kuuluvat päärynä ja omena. Molemma mielellään rapeina ja jauhottomina lajikkeina. Omenoista paras lajike on ehdottomasti Royal Gala, mutta myös vihreät ja kotipihan omenat ovat hyviä. :-)
Kookos kuuluu myös lapsuuden inhokkien listaan: kerran isä osti meille kauppareissun päätteeksi Bounty-patukat, jotka maistuivat kerrassaan karmivilta. Lähemmäs kymmeneen vuoteen en suostunut tuon jälkeen kookosta maistamaan, eikä veli suostu vieläkään. :-D Jotenkin mielipide kuitenkin muuttu, kun maistoin kookosta uudemman kerran pari vuotta sitten. Ensin pidin vain jogurtti- ja suklaakookosmakeisista, sitten aloin pitämään kookoksesta ihan sellaisenaan. Nykyään en tiedäkään mitään parempaa (paitsi ehkä pähkinät) kuin Punnitse&Säästä-kaupassa myytävät kuivatut kookospalat. Niiden lisäksi pidän kuivatut karpalot, ananas ja viime aikoina jopa rusinat ovat olleet mieluisia - valehtelematta parempaa kuin karkki! ;-)
Lisätään nyt perään muutama herkkukin, vaikkei niitä ole niin paljoa tullut maisteltuakaan. Suklaista lemppareita ovat ehkä Fazerin sininen ja erilaiset kookos- ja pähkinäsuklaat. Parasta herkkua, jonka tiedän, ovat Parrot'sin ja Punnitse&Säästän suklaa- ja jogurttikuorrutteiset pähkinät. Näiden ohella myös Lidl:n mantelisuklaa on aika vastustamatnta. ;-)
Leivoksista en ole koskaan erityisemmin välittänyt, mutta korvapuustit ja äidin jouluksi tekemä kahvikakku ovat poikkeuksia sääntöön. En kovin usein syö korvapuusteja, viime kerrasta onkin vierähtänyt jo ihan liian pitkä aika - täytyypä korjata tämä laiminlyönti joku päivä! ;-) Pullan täytyy olla uunituoretta, tai vähintään lämmitettyä, sillä kuivana se ei maistu miltään..
Viimeiseksi on kenties lisättävä yksi kaikkein addiktoivimmista asioista: Jenkin Tasty Cube Polka Mint -purkka. Purkkaa syön päivittäin - ja useinmiten kaupasta valikoituu juuri tämä pussi. En varmaan ikinä kyllästy näiden makeaan, mintunvivahteiseen makuun... :-D
Löytyykö sinulta samoja lemppareita? ;-) Inhositko pienempänä jotain makua, jota rakastat nykyään?

6 kommenttia:

  1. Muuten natsasi aika hyvin, mutta pähkinät, mansikat ja kookos on mulle painajainen :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pähkinät ja kookoksen vielä ymmärrän - mutta että mansikat! En ole koskaan kuullut, ettei joku niistä pitäisi. :-D

      Poista
  2. Samoja makumieltymyksiä täälläkin!

    Ootko kokeillut mustaviinimarjoja? Ne on tosi hyviä kun laittaa muita marjoja sekaan smoothieen, antaa kivan lisämaun :)

    Onko tuossa myslissä "kunnolla" noita pähkinöitä ja banaanilastuja? Oon ostanut monia myslejä ja tuntuu että niissä ei oo ikinä kuin muutama pähkinä ja vähän pienenpieniä banaanilastuja. Mietin jo että pitäiskö itse sekoitella oma mysli niin tulis mieleinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. :-) Meillä kasvaa mustaviinimarjojakin, mutten ole koskaan niistä pitänyt. Täytyy ehkä vielä tänä vuonna totutella..
      Samaa aina mietin myslejä ostaessa, ettei niissä ole ollenkaan tarpeeksi "sattumia".. Mutta voin luvata, että tuossa myslissä on! Ihan ääneen hämmästelin, kun ensimmäistä kertaa pussin avasin.. :-D Toisaalta voisi olla ihan kiva kokeilla tehdä oma sekoitus joskus. Sieltä ei sitten taatusti löytyisi taatelia tai vaan paria puolikasta pähkinää!

      Poista
  3. olispa itelläkin yhtä terveellinen maku ruokien suhteen... kaikki kuivatut hedelmät ja pähkinät, yh.
    mutta royal gala on ehdottomisti ihan parasta. plus tuota purkkaa on pitänyt maistaa jo aikoja sitten, pakko varmaan hipsiä huomenna tonne kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no ei kaikesta (terveellisestä) voi eikä tarvitse tykätä. :-D Pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä rakastan yli kaiken, mutta tiedän niiden jakavan voimakkaasti mielipiteitä. Royal gala on the omena, eikä sen parempaa olekaan! Suosittelen! Ja varoita: se on niin hyvää ja addiktoivaa, ettei se varmasti jää yhteen ostettuun pussiin... ;-)

      Poista