keskiviikko 30. elokuuta 2017

Kertakäyttökulttuuri

Moikka! Viime aikoina olen miettinyt todella paljon tämän postauksen aihetta. Miten sen nyt sitten haluaa ilmaista: kertakäyttö- tai osta-käytä-heitä pois -kulttuuria. Ylipäätään sitä kaikkea, miten tavaroita käytetään ja kulutetaan, haluten koko ajan jotain uutta. Kuvat ovat ottamiani. :-)
Aihe palautui mieleeni, kun puolitoista vuotta sitten ostettu kännykkä alkoi osoittaa hajoamisen merkkejä. Olin ostanut sen käytettäväksi vähintään kahdeksi vuodeksi, mielellään vaikka kolmeksi. Halusin kännykän, joka on laadukas ja kestää enemmän kuin pari vuotta. Nokia 3310 on kaukaista historiaa, eikä älypuhelimilta voi odottaa samaa. Nykyään tuntuu, että laitteet on tehty hajoamaan. Kunhan yritys hyötyy ja rahaa tulee, niin kaikki on hyvin.
Totuus on kuitenkin se, ettei luonto kestä tämänkaltaista kulutusta. Halutaan aina uutta, eikä mitään ole tehty kestämään. Katsoin useampi vuosi sitten dokumentin, jossa kerrottiin kodinkoneiden ja tavaroiden ympärillä pyörivästä bisneksestä. Tiesittekö, että alkujaan sukkahousut tehtiin kestämään? Niillä saattoi vetää vaikka autoa, eivätkä ne hajonneet. Sitten tajuttiin, ettei bisnesidea ollut kannattava, joten nailonia heikennettiin. Sukkahousut saa vetää kerran päälle ehjinä, toisella kerralla niissä on ainakin kolme silmäpakoa ja ammottavaa reikää. Dokumentin mukaan tulostimiin asetetaan tietty määrä tulostuskertoja, jonka jälkeen laite hajoaa. Sama pätee muihin laitteisiin, sillä onhan se nyt vaan yrityksille niin paljon kannattavampaa.
Kodinkoneet ja elektroniikka ovat suuri ja menestyvä bisnes. Niitä tarvitaan aina ja ne vaihdetaan säännöllisin väliajoin uudempaan. Muutama tuottaja on jo ottanut askeleen kohti kestävämpää kehitystä: valmistetaan laadukkaampia ja pitkäkestoisempia tuotteita. Muutos on kuitenkin hidasta, sillä raha on rahaa ja sen perässä jokainen yritys on.
Kun olin nuori, halusin uutta ja hienoa, sillä kyllästyin nopeasti vanhaan. Kavereilla oli hienommat kännykät, joten pitihän minunkin saada uusi. Vaatteet olivat aina jotenkin tylsiä ja ostin uusia. Piti olla elokuvia, kirjoja ja kaikkea mahdollista koruista kameroihin. En ikinä käyttänyt vaatteita loppuun asti, sillä ostin aina uutta tilalle. Tietysti myin vanhoja pois kirpparilla ja pyrin kierrättämään itselleni tarpeettoman tavaran eteenpäin. Silti kaipasin jotain uutta, aina vaan kun siihen oli mahdollisuus. Sitten heräsin ajattelemaan omaa kulutustani: tarvitsinko vai halusinko aina uutta tavaraa? Totuus oli, että juoksin tarpeiden perässä, enkä kunnioittanut vanhaa.
Tästä on tultu eteenpäin pitkä taival. Ostan vaatteita pääosin kirpparilta ja myyn tai lahjoitan ne, kun niille ei ole enää käyttöä. Haluan pitää huolen, että jokainen käytetty luonnonvara hyödynnetään mahdollisimman pitkälle. Ostan edelleen paljon kirjoja ja astioita. Kirjat tulevat pääosin kirpparilta ja lainailen niitä mielelläni kavereille. Sitä kautta kirja ei päädy ensimmäisen lukukerran jälkeen hyllyyn pölyttymään. Hyödynnän kirjaston valikoimia mahdollisuuksien mukaan. Astioita keräilen edelleen, vaikka entisiä on kaapit pullollaan. En ole täydellinen, mutta teen parhaani, jotta ei tulisi ostettua turhaan ja että tavaroita käytetään loppuun asti.
Uusin aluevaltaus on kohdallani ollut elektroniikka. Tarvitsin Applen tietokoneen koulujuttuja varten, joten päätin hankkia sen käytettynä. Sen lisäksi, että hintaa oli vähemmän, tulin hyödyntäneeksi jollekin toiselle tarpeettoman tietokoneen. MacBook Air on ollut aktiivisessa käytössä ja toimii kuin uusi. En tarvitse kiiltäviin paketteihin pakattua konetta, sillä jonkun toisen ostama on edelleen todella hyvä ja laadukas. Kunhan vaan osaa tutkia tuotteen kunnolla ja valita luotettavan ostopaikan. Vanhan kännykän tilalle sain veljen toimivan puhelimen. Veli osti uuden, kun halusi vaihtelua, joten vuoden vanha kännykkä jäi vaille käyttöä. Niinpä sen sijaan, että olisin hankkinut uuden, otin käyttöön veljen kännykän. Karoliinalta ostin puolestaan GoPro-kameran, joka oli jäänyt käyttöä vaille.
Se ei ole kiinni pelkästään rahasta, vaan halusta olla ostamatta uutta. Joku saattaa nyrpistää nenää, kun kerron, etten ostanut Macia uutena, mutta se ei juuri liikuta. Näin haluan toimia ja tehdä asioita omatuntoni mukaan. Vanha kamera ja tabletti menivät kaupaksi Torissa, eivätkä ne jääneet kaappeihin pölyttymään.
Osta harkiten, kierrätä ja käytä luovuutta. Näin voisi kai parhaiten tiivistää sen, mitä ajattelen kestävästä kehityksestä. Myymällä vanhat tavarat eteenpäin tienaa ja ostamalla käytettynä säästää rahaa ja luontoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti