1. Käytä nahistuneet hedelmät ja tummuneet banaanit smoothieen. Teen vähintään kerran viikossa smoothien, johon päätyy soijajogurttien jämät ja unohtuneet, parhaat päivänsä nähneet hedelmät.
Hedelmäinen smoothiebowl
(2 annosta)
2 tummunutta banaania
2 kypsää päärynää
2 kypsää nektariinia
2 dl Bonnen hedelmäsosetta (Trooppiset hedelmät)
1 dl Apron GoOn-rahkaa tai soijajogurttia
Tarjoiluun
kurpitsansiemeniä
Kuori banaanit, pilko päärynät ja nektariinit. Pyöräytä smoothien aineet tehosekoittimessa sileäksi. Annostele kahteen kulhoon ja koristele kurpitsansiemenillä.
2. Tarkista kaappien sisältö säännöllisin väliajoin. Voi olla, että sieltä löytyy kaikki tarvitsemasi sieltä. Ostan liian paljon välipalapatukoita ja suklaata, joten aina välillä on hyvä tarkistaa tilanne. Uutta ei osteta ennen, kuin vanhat on syöty pois.
4. Leivo tummuneista banaaneista. Meillä syödään paljon banaania, mutta aina silloin tällöin muutama pääsee mustumaan liikaa. Siinä onkin hyvä syy leipoa tätä mehevää ja herkullista banaanileipää. ;-)
Mantelinen banaanileipä
(1 vuoka)
1 pss (70 g) kuorellisia manteleita tai muita pähkinöitä
3-4 tummunutta banaania
1½ dl sokeria
2 dl soijajogurttia, vanilja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 tl kanelia
3 dl jauhoja
Rouhi
mantelit karkeiksi paloiksi. Voit halutessasi jättää pähkinät pois,
mutta ne tuovat leipään hyvää purutuntumaa ja rutkasti makua. Muussaa
banaanit haarukalla. Sekoita soseeseen sokeri ja soijajogurtti.
Ripottele pinnalle ruokasooda, suola ja kaneli. Lisää lopuksi taikinaan
jauhot ja mantelit.
Paista
voidellussa vuoassa 175 asteessa noin tunti. Tarkista taikinan kypsyys
tikulla. Peitä pinta tarvittaessa foliolla, jotta se ei tummu liikaa.
Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa lautaselle. Peitä foliolla ja anna
jäähtyä. Leikkaa kakku jäähtyneenä.
5. Järjestä jääkaappi. Eteen vanhemmat ja taakse uudemmat. Näin tulee varmimmin käytettyä ne tuotteet, joiden päivämäärä on menossa umpeen.
Voitteko kuvitella, että suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa? Tämä tekee 20-25 kiloa yhtä ihmistä kohden. Aivan järkyttävä määrä. Voit lukea lisää aiheesta täältä. Onko teillä hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen? Yritetään yhdessä saada määrä laskuun ja hävikki lautaselle. ;-)
Hyvä!
VastaaPoistaMua järkyttää ihan hirveästi se, miten paljon kaupat heittää ruokaa pois.. Sais hävetä.
Niinpä! On sille onneksi jo tehty paljon, mutta silti päätyy hirveät määrät syömäkelpoista ruokaa roskiin.
PoistaMä pakastan aina jäätyneet banaanit paloina ja käytän smootheihin myöhemmin.
VastaaPoistaTarkoitat varmaankin tummuneet banaanit? :D Mutta siis joo! Mullakin on pakastin avainasemassa ruokahävikin estämisessä, sinne voi laittaa melkein kaiken, mikä ei juuri jollakin hetkellä tee kauppaansa (no ei ehkä salaatteja mutta melkein kaiken muun).
PoistaJoo, tarkoitin siis tummuneet. :)
PoistaPakastetut banaanit on kyllä niin hyvä lisä smoothieihin. :-)
PoistaPakastin auttaa tosi paljon ruokahävikin vähentämisessä, sillä sieltä voi käyttää muuten vanhentuneet ruoat myöhemmin. :-)
Toi banaanileipä on ihanaa! Tai en oo just tolla reseptillä tehny mut päivätoiminnassa tehtiin joskus vastaavaa :). Myös banaanikakku on hyvää, semmonen tosi mehevä nam! En oo ite tehny mut oon syöny. Nii ja mulla ei hävikkiä tuu oikeestaan ollenkaan koska sunnittelen ruokalistan joka viikolle ja ostan just sen mitä tarvii (katson kaapit läpi listaa tehdessä ja sit usein maanantaisin pidän edellisviikon jämäruokapäivän. En voi silti kehuskella tällä, koska haaskaan ruokaa ahmioksentaessa, mikä suututtaa itteänikin. Joskus menee lista uusiks kun hups tuli vähän syötyä huomiselle suunniteltua ruokaa :( onneks tota tapahtuu nykyään paljon harvemmin ja hemmetti ku pääsis moisesta kokonaan eroon!
VastaaPoistaBanaanileipä on kyllä niin hyvää. :-) Banaanikakkua en olekaan koskaan maistanut, täytyy ehkä joskus leipoa sitä. On kyllä tosi hyvä, ettei hävikkiä juuri tule! Ruokalista on hyvä idea, täytyy ehkä ottaa se käyttöön. :-) Se on kyllä harmi, että välillä syömishäiriön takia hyvää ruokaa menee hukkaan. Siitä ei kuitenkaan kannata ottaa ihan hirveää syyllisyyttä, koska sairaus on hävikin takana, eikä sitä aina voi estää. Toivottavasti pääset siitä kokonaan eroon! ♥
PoistaYksin asuvana oon tosi ylpee siitä että ruokahävikki on lähes 0. Säilytän leipiä yms. aina pakastimessa ja tykkään käyttää jääkaapin aina lähes tyhjäksi. Kasvissyöjänä valmiina voi pitää pitkään säilyviä tofuja, papuja jne. ja tuoreitakin kasviksia voi pilkkoa pakastimeen esim muutaman wokin annoksina.. �� Mielestäni ruokahävikin vähentäminen tai nollaaminen etenkään yhden tai kahden hengen taloudessa ei ole vaikeaa. Tietty asiasta täytyy olla kiinnostunut ja olla halua myös pakastaa sitä mitä voi. Paljon silti saa syödä tuoretta ��
VastaaPoistaPs. Banaanit ei kypsy kaikki kerralla liikaa kun osan pitää kauppareissun jälkeen jääkaapissa ja osan huoneenlämmössä ��
Hyvä kirjoitus!
Se on kyllä tosi hyvä juttu! Leipien pakastaminen on aina käytännöllisintä, kun asuu yksin ja leipää voi ottaa pakkasesta aina tarpeen mukaan. :-) Pavut ja tofu on kyllä siitä ihan parhaita, että ne säilyvät pitkään. Ruokahävikin vähentäminen ja minimointi on yllättävän helppoa, kunhan jaksaa vähän paneutua asiaan ja on valmis pakastamaan osan. :-)
PoistaAina välillä säilytän osan banaaneista jääkaapissa. ;-)
Kiitos paljon!