sunnuntai 17. tammikuuta 2016

''Olen tullut risteykseen, kääntyä tekisi mieli''

Hellou! Oli vähän siinä ja siinä, pystyinkö postailla tänään: kone kaatui ihan kokonaan loppuviikosta. No, onneksi on veli, joka sattuu olemaan haka tietokoneiden kanssa! Nyt vaan asennellaan ohjelmia uudestaan ja tietokone toimii kuin unelma. :-)
 Viime postauksessa mainitsin, että olin lähdössä Porvooseen tekemään koulutehtävää.
Aamulla olikin laittautuduttava, syödävä aamupala ja ehdittävä bussiasemalle ennen kahdeksaa. Olin heräävinäni aikaisin, mutta niin sitä taas juostiin paikasta toiseen! Ehdittiin kuitenkin ajoissa bussiin ja lähdettiin kohti Porvoota..
 Mutta mitä siellä Porvoossa sitten pitikään tehdä? 
Nappailla yhteiskuvia vessanpöntön ja vessaharjan kanssa? 

No, ehkä vähän sitäkin, mutta oli meillä jotain oikeaakin tekemistä. Käytiin nimittäin haastattelemassa paikallista taiteilijaa Tilataide-tehtävää varten. Kuvattiin, otettiin videoita, kyseltiin kysymyksiä ja katseltiin kuvia työn tekovaiheista. Jännitin tätä kaikkea etukäteen - ihan turhaan. Taiteilija oli nimittäin todella mukava ja yhteistyöhaluinen. Saatiin video- ja kuvamateriaalit valmiiksi editointia varten parissa tunnissa. Oli oikeastaan tosi hauskaa! :-)
 Bussia odotellessa pysähdyttiin vielä kahvittelemaan viihtyisään kahvilaan, jonka nimeä en mitenkään pysty nyt muistamaan. :-D Juteltiin ja nautiskeltiin kahvilan lämmöstä lähemmäs tunnin ajan, kunnes jatkettiin taas bussilla kohti Lahtea.
Kotona olin jo neljän aikoihin, ja olo oli todella helpottunut: saatiinpa taas yksi asia rastittua pois tehtävälistalta!
 Torstaina oli taas yhden tehtävän palautus ja pari tehtävien arviointia. Sain kehuja työstäni ja päivä olisi varmasti ollut todella mieleinen, jos en olisi käynyt aamulla hoitoneuvottelussa. Sen jälkeen pystyin hädintuskin keskittymään kouluhommiin, vaan olin loppupäivän aikalailla omissa mietteissäni.
Hoitoneuvottelussa ei ollut mitään sen kummempaa, mutta jostain syystä ahdistuin sen jälkeen tosi paljon. Kierittelin ja pyörittelin puhuttuja asioita mielessäni koko loppupäivän ja illan ajan.
Sain lähinnä kehuja siitä, miten paljon olen saanut aikaan. Sain kuulla, miten vahva ja sisukas ihminen olen. Myös siitä oli puhetta, että voin todellakin parantua sairaudesta täysin tai ainakin niin paljon, ettei se enää juuri häiritse elämääni. Puhuttiin jatkosta ja siitä, miten pitkään hoitoa tulee jatkaa. Nämä olivat kaikki todella hyviä asioita, mutta jostain syystä ne alkoivat ahdistamaan.
Tajusin nimittäin, että jossain vaiheessa on ihan oikeasti aika päättää, minkä polun elämässään valitsee. Siinä vaiheessa on oltava niin vahva, että pärjää ilman hoitoa. Ilman sairautta.
Olen edennyt jo pidemmälle, kuin olisin ikinä uskaltanut toivoakaan. Tätä tilannetta olen odottanut ja luonut mielikuvia vapaudesta ja onnellisuudesta. Todellisuus ei ehkä ihan vastaa näitä unelmia, mutta se on sata kertaa parempaa, kuin sairauden tuoma helvetti. Mutta silti.. Pieni ääni kehottaa palaamaan takaisin, sanoo etten pärjää ilman sairautta. 
Kaikki nämä ajatukset pyörivät mielessäni koko päivän. Oikeastaan vielä perjantai ja lauantaikin kului yksi ahdistusmöykky rinnassa.
 Tänään aamulla heräsin samaan ahdistukseen, mutta nousin ja avasin sälekaihtimet. Ulkona paistoi aurinko. Lisääntynyt valo lupaili kevättä. Päätin hymyillä ja luottaa siihen, että elämä kantaa. 
Niin väistyi ahdistus ja tilalle tuli toivoa ja onnellisuutta.
Olen päässyt jo todella pitkälle, nyt olisi järjetöntä kääntyä takaisin.
 ''Olen tullut risteykseen
kääntyä tekisi mieli
jalanjäljet on kadonneet
nuoruus eksytti
peitti askeleeni
turha juosta kävelen''
 Piski - Jättiläinen
Että sellaista tällä kertaa. Ensi viikolla on taas muutama projektipäivä ja muutama päivä opiskelua. Viikonloppuna on kuitenkin luvassa vaikka mitä odottamisen arvoista: Nanan toinen näyttely ja Karoliinan vierailu. ;-)
Heippa!

8 kommenttia:

  1. Nyt vaan rohkeasti eteenpäin äläkä katso taakse. <3

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän hyvin ahdistuneisuuden. Sairaudesta luopuminen on joskus myös haikeaa. Pitää jättää taakseen se mikä ennen merkitsi kaikkein eniten. Vaikka sairaus on ahdistava, niin se on joskus toiminut myös (vääränlaisena) pelastusrenkaana silloin kun ei ole ollut terveitä keinoja selviytyä vaikeista tilanteista. Jollain tapaa sitä kai myös pelkää että ei löydä tilalle jotain yhtä vahvaa sidettä kuin sairaus oli.

    Mun mielestä tämäkin on yksi askel parantumisessa, luopuminen. En menisi kieltämään surua ja ahdistusta ja jonkinlaista kaipuuta takaisin syömishäiriön syövereihin - hyväksyisin sen ajatuksena, mutta antaisin sen myös kadota aikanaan takertumatta siihen.

    ...Hmm, pakko kysyä mitäs tuossa sun banaaniaamupalassa on? Näyttää niin hyvältä :D Tsemppiä näyttelyyn ja tulevaan viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa olen itse ajatellut! Sairaus on tuonut elämään tietyllä tapaa sisältöä ja turvaa, joista luopuminen on tavallaan pelottavaa.
      Tämä on tosiaan yksi askel parantumisessa: täytyy uskaltaa luopua ja siirtyä elämässä eteenpäin. Niin, harva ajatus katoaa kieltämällä, joten niiden olemassaolo on hyväksyttävä niin, että ne voivat joskus hiipua ja kadota menneisyyteen.
      Hahah, aamupalassa on 4-viljan puuroa, banaania ja mantelivoita (ei tosin ihan niin paljoa, kuin kuvassa näyttää. :-D). Eikä pelkästään näytä hyvältä, vaan myös sitä on! Kiitos paljon! Ja kiitos myös kommentista. :') ♥

      Poista
  3. voin niin samaistua sun ahdistukseen! Tänään ohjaaja kehu mua miten paljon oon edistynyt ja nyt pitäis jaksaa päivittää oma-arviota mun tilanteesta edistymisen osalta. On jollain tapaa helpompaa kuulla et voi ku oot sairas ja menee huonosti, niin hullua ku se onkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä niin, se on niin outoa, mutta niin totta. Jostain syystä se huonomman palautteen ottaminen on vaan niin paljon helpompaa.. Mutta pitää yrittää muistaa, että edistyminen on elintärkeää ja pyrkiä olemaan ylpeä kaikesta siitä, mitä on tehnyt oman hyvinvoinnin eteen! ♥

      Poista
  4. Sairaudesta irrottaminen herättää ristiriitaisia tunteita ihan jokaisessa. <3 Kaikki suuret muutokset elämässä ovat tavallaan pelottavia ja ahdistaviakin kohdata, vaikka ne olisivat kuinka hyviä. On täysin luonnollista ja hyväksyttävää tuntea haikeutta, epävarmuutta ja pelkoa tulevasta. Onhan sairaus ollut valtavan suuri osa elämää ja täyttänyt ajatukset vuosien ajan.

    Muistan itsekin pelänneeni tulevaa, sitä etten löydä mitään millä täyttää sairauden jättämä tyhjyys. Pelkäsin etten enää löydä itseäni sen kaiken alta, että minua ei ole enää olemassa. Mutta ajan kuluessa aloin huomaamaan niitä piirteitä itsestäni, jotka olin jo melkein unohtanut. Aloin tutustua itseeni uudelleen, kinnostua uusista asioista. Aloin saada ihan uutta itsevarmuutta. Ja nyt pari vuotta myöhemmin tunnen itseni paremmin kuin koskaan aiemmin ja teen asioita joista oikeasti nautin. Nyt kun katson taaksepäin ajattelen vain: Mitä ihmettä oikein pelkäsin? Onko TÄMÄ se pahin mitä saattoi tapahtua?

    Mä uskon aivan täysin että sä tulet vielä voittamaan tän taistelun. Sä olet paljon enemmän kuin sairaus, etkä sä pysty vielä edes kuvittelemaan mitä kaikkea hyvää tulevaisuus sun elämään tuo.. Ehkä siinä tän kaiken hienous piileekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Hyvin harvoin suuret muutokset tekee pelkällä innolla, vaan niiden tekemistä ja mahdollisia riskejä pelkää. Lopputulos on useimmiten hyvä ja voi olla onnellinen, kun on ottanut riskin, mutta riskin ottaminen on vaikeaa.
      Tiedän, että ajattelen itsekin ihan samoin, kunhan olen parantunut. Ihan kuin sairauden jälkeen jäisi pelkä tyhjä kuori ja tyhjä elämä. Siltä se vaan kuitenkin ensin tuntuu, ja nuo pelot kuulostavat niin tutuilta..
      Kiitos, ihana! ♥ Hassuinta tässä on se, että olen itsekin viimein alkanut todella uskoa niin. :')

      Poista