lauantai 19. lokakuuta 2019

Laiha, normaalipainoinen tai lihava: syömishäiriöt eivät katso painoa

Heippa! Toivepostauksia tulee nyt varmasti aika paljon jatkossa, sillä sain niin monta hyvää ehdotusta. :-) En tiedä, miten usein ehdin ja jaksan kirjoitella, sillä on todella kiireistä koulun kanssa, mutta tämän postauksen päätin viimein tulla kirjoittamaan. Elikkäs aiheena olisi tällä kertaa syömishäiriö ja paino, tai toisin sanoen se, miten syömishäiriön vakavuus liitetään aina painoon. Olen saanut asiantuntevaa hoitoa syömishäiriöön muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, joten en oikeastaan voi juuri puhua omasta kokemuksesta. Kerronkin nyt lähinnä niistä asioista, joita olen kuullut ja mitä ajatuksia ne ovat herättäneet.

Kuva täältä.
Tuntuu, ettei syömishäiriötä oteta vakavasti, mikäli sairastunut on normaalipainoinen. Painotetaan kaiken maailman BMI-taulukoita, eikä keskitytä kuulemaan sitä, miten syömishäiriö vaikuttaa arkeen ja jaksamiseen. Tilanne voi olla vaikkapa niin, että vaikeasti ylipainoinen henkilö on laihtunut lyhyen ajan sisällä lievään ylipainoon tai normaalipainoon. Nyky-yhteiskunnassa tämä saatetaan nähdä pelkästään hyvänä asiana, ja saatetaan jopa kehottaa laihduttamaan lisää. Kuitenkin todellisuus voi olla se, että tämä henkilö on hengenvaarallisesti aliravittu ja syömishäiriöoireilu on voimakkaampaa, kuin alipainoisilla syömishäiriöisillä. Silti ongelmaa ei nähdä, sillä paino on menossa ''terveempään'' suuntaan. Samaa näkee siinä, miten osastoille otetaan pääosin vaarallisen alipainoisia ihmisiä ja normaalipainoiset tai lievästi alipainoiset ihmiset jäävät oman onnensa nojaan.
Kuva täältä
Syömishäiriöt ilmenevät eri ihmisillä erilaisin tavoin. Voi olla, että yksi laihtuu pitkällä aikavälillä tai toinen nopeasti hälyyttävään kuntoon. Joku voi lähtötilanteessa olla hoikka ja toinen ylipainoinen. Joku saattaa pakkoliikkua ja rajoittaa, muttei kuitenkaan laihdu alipainon puolelle. Joku ehkä ahmii ja tämän seurauksena paino nousee, toinen ahmii ja oksentaa, eikä paino liikahda kumpaankaan suuntaan. Toisin sanoen syömishäiriöt eivät katso painoa. Paino ei automaattisesti määritä sitä, miten vakava tilanne on. Jokaisen tulisi saada samanarvoista hoitoa siitä huolimatta, mitä BMI-taulukko näyttää. Pitäisi keskittyä puntarin sijaan siihen, mitä pään sisällä tapahtuu.
Kuva täältä.
Syömishäiriöiset helposti vähättelevät tilanteensa vakavuutta. ''En voi olla huonossa kunnossa, sillä painan enemmän, kuin painoin alimmillani'', ''Voin hyvin, sillä pystyn syömään enemmän kuin moni muu syömishäiriöinen'', ''En uskalla pyytää apua, sillä minua ei kuitenkaan otettaisi vakavasti'',.. Kuitenkin ennuste on aina sitä parempi, mitä nopeammin hakeutuu avun piiriin. Ei tarvitse vajota kuopan pohjalle asti, jotta olisi oikeutettu hakemaan apua. Liian usein kuulee tarinoita siitä, ettei oteta osastolle, koska BMI ei ole X tai koska tilanne ei ole vielä tarpeeksi paha. Uskoisin, että tähän on tapahtumassa muutosta, mutta vaikea sitä on ennalta tietää. Onneksi on kuitenkin myös muita tapoja saada tukea vointiin: avohoidossa kyllä löytyy niitä ihmisiä, jotka ymmärtävät, että on parempi puuttua tilanteeseen ennen, kuin pohja on saavutettu. Löytyy sellaisia ihmisiä, jotka eivät tuijota puntaria, vaan kuuntelevat oireita. Tietoisuus syömishäiriöistä kasvaa koko ajan, ja hoidossa aletaan ehkä hiljalleen siirtyä pois painokeskeisyydestä. Tottakai painon tarkkailulla on tärkeä rooli, mikäli ollaan alipainon puolella, mutta muutoin olisi hyvä unohtaa painokeskeisyys.
Kuva täältä.
Minkä neuvon siis itse antaisin? Kun huomaa tilanteen menevän huonompaan suuntaan, muttei itse pysty tekemään asialle mitään, on ehdottoman tärkeää pyytää apua. Ei muutaman kilon päästä, vaan ennen kuin tilanne menee entistä vakavammaksi.

4 kommenttia:

  1. Juurikin näin! Turhauttaa niin paljon, kun syömishäiriöisten oletetaan usein olevan todella alipainoisia. Ulkonäkö ei välttämättä kerro mitään henkisestä tilasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, se on todella turhauttavaa! Syömishäiriö ei kuitenkaan ole mitenkään painosidonnaista, joten on turha mitata terveydentilaa pelkän painon perusteella.

      Poista