sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Syksyiset kuulumiset

Heippa! Kulunut viikko on mennyt meillä pääosin sairastamiseen, sillä perinteinen kausiflunssa iski päälle ihan urakalla. Onneksi nyt alkaa jo vähän helpottaa ja ollaan selkeästi voiton puolella! <3 Nyt kuitenkin vähän kuulumisia ja syksyfiilistelyitä. :-)
Innostuin syksystä joka vuosi vähän enemmän. Ikuisena kesän lapsena hämmentää se, miten voin yhtäkkiä odottaa viileneviä iltoja ja vilttiin kietoutumista höyryä teekuppi kädessä. Niin siinä vaan kuitenkin käy, että vuodenaikojen vaihtuessa innostuu taas uusista asioista.
 
Rakastan syksyssä niin montaa asiaa: kypsyvän omenasadon tuoksua, kanelin ripottelua aamupalan päälle, ruskan värikirjoa, (villattomia) villasukkia ja paksuja neuleita. <3 Sitä luovuutta ja motivaatiota, mikä herää aina, kun luonto alkaa valmistautua talveen.
 
Kesän päättymiseen liittyy aina tiettyä haikeutta, mutta olen onnellinen, kun saan kokea kaikki neljä vuodenaikaa. Jokaisessa on oma taikansa, omat hyvät ja huonot puolensa. Kiitos kesä, kun hellit meitä lämmöllä ja valolla, mutta nyt on aika siirtyä eteenpäin. <3
Vointi ei tällä hetkellä ole paras mahdollinen. Tietysti sairastelulla on osuutta asiaan, sillä voimat ovat entistä enemmän lopussa. Masennus on onneksi jo paremmalla tolalla, sillä Brintellix on toiminut isommalla annoksella. Nyt myös aamupahoinvoinnista on päästy, kun siirrettiin lääke illalle! Silti mieliala on jatkuvasti alavireinen, ja asiat tuntuvat huomattavasti raskaammilta kuin paremmalla voinnilla. Tajusin sentään tänään ottaa kirkasvalon esiin kaapista ja toivon mukaan sillä on vaikutusta mielialaan ja jaksamiseen!
Stressaan koulun alkua, enkä ole sinne kovin suurella innolla palaamassa. Olen kuitenkin päättänyt edes yrittää, sillä voihan olla, että se lähteekin sujumaan ja vointi sitä kautta kohentumaan! :-) Joka tapauksessa jatkan nyt lääkärin kehotuksesta opiskelua kevennettynä, ettei se vain käy liian raskaaksi.
Syömisten suhteen menee vaihdellen: olen uskaltautunut syömään puuroa aamuisin ja pyrkinyt noudattamaan ravitsemusterapeutin antamia haasteita. Silti valitsen liian usein sen, mikä tuntuu helpoimmalta ja olen jollain tapaa jumissa tilanteessa, jossa syömiset eivät ole riittäviä. Yritänkin nyt koko ajan tsempata itseäni ja kokeilla rikkoa rajoja. Hyvällä tuurilla voi käydä niinkin, että saan opinnoista tsempin syömisiin. Fakta kun kuitenkin on se, ettei ilman ravintoa jaksa opiskella. Se vaan vaatii tällä hetkellä aika paljon, että saa syötyä ja sietää siitä johtuvaa ahdistusta.
Tiivistettynä: vointi ei ole kummoinen, mutta jotain kehitystä sentään tapahtuu. Toivoisin myös, että siellä ruudun toisella puolella ymmärrettäisiin, miten paljon töitä olen tehnyt päästäkseni pelkästään tähän pisteeseen. Jokainen parantuu omaa tahtiaan ja joillekin oikea tahti on hitaampi. En siis ole antanut periksi, vaan teen töitä voimien mukaan. Sen verran haluan vielä lisätä, että blogi kertoo vain pienen osan todellisuudesta: arki ei ole aina ruusuilla tanssimista ja käyn läpi myös sellaisia asioita, joita en täällä mainitse. Nämä asiat vaikuttavat osaltaan siihen, miksi tilanne voi näyttää junnaavan paikallaan. Toipuminen on pitkä ja hidas prosessi, mutta suunta on oikea ja teen päivittäin työtä asian eteen.
Sellaiset kuulumiset tällä kertaa! <3 Oletteko yhtä innoissanne syksystä vai pitäisikö kesän vielä jatkua?

9 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ! Itekin oon innostunut syksystä nyt yllättävän paljon ja sehän hämmentää, mutta en valita - jotenkin ihanaa kaivaa villasukat esiin ja lipittää kuumaa teetä lempparimukidta, vaikka kahvihirmu yleensä olenkin.
    Mutta oikeestaan sen verran halusin lähinnä kommentoida, että tsemppiä ihan hurjasti, ja kyllä me täällä ruudun toisellakin puolella uskotaan että sulla on motivaatiota parantua - nyt vaan jatkat taistelua ! ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3 Syksyssä on kyllä ihan oma taikansa! Hämmentävintä on kyllä se, miten kahvihirmunkin muki alkaa syksyllä aina täyttyä teellä.. ;-)
      Kiitos <3 Et tiedäkään, miten paljon tämän kuuleminen merkitsee.

      Poista
  2. Uskon, että kun sairastamiseen jollain tasolla on mennyt puolet elämästä, niin ei paraneminen tapahdu tuosta vain. Tuntuu pahalta, kun jotkut anoreksian läpi käyneet tulevat sanomaan, ettei yritä tarpeeksi ja hei mäkin pystyin tohon. Parantuminen kuitenkin vaatii uskomusten kääntämisen ylösalaisin, eikä uusien ajatusmallien oppiminen käy hetkessä. Joten pikkuhiljaa :)
    Sitä kuitenkin ihmettelen, ettei sua päiväpolilla painostettu syömään enemmän. Muutoksia ois helpompi tehdä ammattilaisten ohjeistuksella ja "pakottamana", kun yksin kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, siihen menee yllättävän pitkä aika, kun on tavallaan jo puolet elämästään elänyt sairauden kanssa. Sepä juuri, kun nuo kommentit tarkoittavat hyvää, mutta välillä ne myös lannistaa ja saa ajattelemaan, että on epäonnistunut, kun siihen menee aikaa. Mutta joo, pikkuhiljaa oikeaan suuntaan. :-)
      Kieltämättä se vähän hämmentää näin jälkeenpäin.. Mutta omahoitajan linjaus oli, ettei lähdetä heti lisäämään paljon, mikä olikin ihan hyvä. Kotiin vaan jäi aika paljon tehtävää..

      Poista
  3. Tullut mieleen että onko sulla traumaperäistä oireilua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On joo, mutta en tästä asiasta mielelläni blogin puolella kirjoittele. :-)

      Poista
  4. Hei, ei paineita ny siellä toipumisesta. Jokaisella se kestää aikansa. Mua aina vähän inhottaa, kun välillä näkee kommentoijia arvostelemassa kirjoittajan asennetta toipumiseen. Helposti aletaan sanomaan, että on kiinni sairaudessa koska haluaa huomiota ym ym, "ota nyt itseäsi niskasta kiinni". Musta se on jo liikaa. Nykyään kuitenkin tiedostetaan, ettei mielenterveysongelmat parane "ottamalla itseään niskasta kiinni". Siinä tarvitaan muutakin. Pieni avatuminen, pahoittelen. Ymmärrän myös sen, että lukijat joskus turhautuvat, koska ovat huolissaan, mutta silti... Koitetaan miettiä välillä miten ilmaista huoli.

    Tuntuuko muuten siltä, että tuolta päiväpolilta jäi käteen juttuja, joiden avulla tsempata arjessa? Tuo ahdistuksen sietäminen on tosi vaikeaa. Sen käsittelyyn olisin pahimmillani kaivannut ja joskus vieläkin kaipaan keinoja. Tässä on oltu ns. selvillä vesillä vasta niin vähän aikaa (reilut puoli vuotta) että todellakin kannattaa panostaa vankkaan pohjaan.

    Syksy ja kevät on yleensä mun suosikkivuodenaikoja. Tänä vuonna lähdin kuitenkin elokuun alussa Amerikkaan ja takaisin tullessa olin tosi pettynyt, kun syksy oli tullut parissa viikossa. :( Noh, nyt oon taas tottunut kotioloihin ja syksyssä on aina se kiva juttu, että harrastustoiminta alkaa! :) Oon juossut laulutunneilla ja tanssitunneilla väsymiseen asti. Mutta kivat jutut antaa voimaa silti. Luovuudesta energisöityneenä siis toivotan samanlaisia fiiliksiä sulle tähän syksyyn ja rutkasti tsemppiä taistelutantereelle (hmm, vähän dramaattinen ilmaisu, mutta olihan esim. kylmä sotakin sota :D)! On aina mukavaa lueskella sun kirjoituksia ja ihailla valokuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3 Tästä tuli todella hyvä mieli. :-) Niinpä, asiat kuitenkin vaativat oman aikansa ja siinä menee välillä pidempään kuin toisilla. Vaikka motivaatiolla ja ''itsestään niskasta kiinni ottamisella'' on suuri vaikutus toipumiseen, niin vaatii se myös paljon muutakin.

      Jäi onneksi aika paljonkin hyödyllisiä asioita arkeen! Vaikka moni asia onkin jäänyt, niin on tullut myös paljon uusia selviytymiskeinoja arkeen. :-) Ahdistuksenhallintakeinot ovat ehdottomasti tärkeitä! Harjoitteita niihin liittyen löytyy muuten yllättävän hyvin myös netistä!

      Voi ei, varmasti harmitti, että syksy oli jo ehtinyt tulla sillä aikaa. :< Onneksi vielä kuitenkin ehtii hyvin mukaan ja alkaa vielä harrastustoimintaakin! <3 Kivat jutut kyllä antaa niin paljon voimaa, vaikka ne sillä hetkellä vähän enemmän energiaa vaatiikin. :-) Kiitos paljon! Samaa myös sinne <3

      Poista
  5. There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain good points in features also. online casino

    VastaaPoista