tiistai 29. toukokuuta 2018

Päiväpoli viikko 3.

Heippa! Toivottavasti löytyy vielä kiinnostusta näille päiväpoli-aiheisille postauksille. :-) Sen olen ainakin tajunnut, että kolme viikkoa on aivan liian lyhyt aika tiiviimmälle hoidolle.. Nyt ollaan vasta päästy hyvään alkuun!
Tällä viikolla on ollut ongelmia ruokatilausten kanssa. Maanantaina sipuliton-vegaaninen oli sekoitettu sipulittomaan ja vähäenergiseen. Toisin sanoen sain vähäkalorista jauhelihakastiketta..
Onneksi huomasin eron heti ensimmäisen haarukallisen kohdalla ja lähdettiin kauppaan ostamaan korvaavaa annosta. Kaikki sujui siis lopulta hyvin, vaikka lihan maistaminen järkyttikin aika paljon! Oli kiva istuskella läheisessä puistossa piknikillä ja nauttia auringonpaisteesta. :-)
Tiistaina ongelmat jatkuivat: tällä kertaa tilausta ei tullut ollenkaan. Se oli siis kyllä lähetetty ja ruoka oli valmistettu, mutta ruoka ei vaan missään vaiheessa lähtenyt keskussairaalalta. Jouduin taas soveltamaan ja tällä kertaa piti tyytyä kasvispihviin, jossa oli kananmunaa ja sipulia.. Onneksi sain sentään ruokailla ilmaiseksi!
Keskiviikkona ruoka tuli lähes onnistuneesti. Oli vegaanista ja sipulitonta kastiketta, mutta ei muusia tai perunaa. Olisi ollut voita ja maitoa sisältävää muusia, mutta ei mitään vegaanille sopivaa.. No, korvattiin hiilihydraatti näkkärillä, joten saatiin lopulta koottua ihan onnistunut ateria. Alkoi jo vähän usko horjua, että mitäköhän seuraavana päivänä on ruokalassa tarjolla..
Torstaina ruoka tuli kuitenkin juuri sellaisena kuin piti. Eli viikkoon mahtui sentään yksi onnistunut ruokailu! :-D
Tällä viikolla ruokailut ovat sujuneet ihan kohtuullisen hyvin omasta mielestäni. Olen löytänyt hitusen sitä motivaatiota, jota edellisellä viikolla etsin. :-) Muutoin olen kyllä ollut aika väsyksissä ja mieliala on ollut sen mukainen. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin mennyt ihan hyvin!
Viikon aikana ollaan käyty mm. satamakahveilla ja historiallisessa museossa. Tiistai oli tosi kiva päivä, kun ensin oli käyty satamassa ja päiväpolin jälkeen kävin pitkästä aikaa shoppailemassa. Rahatilanne ei ehkä ihan sitä sallisi, mutta joskus täytyy vähän hemmotella itseään! <3
Näin viikolla Karoliinaa kuvailujen merkeissä ja Tonya keskustassa, kun viikonloppuna ei ehditty näkemään. <3 Ylipäätään on ollut paljon kiireitä, joiden jälkeen olen rentoutunut illat Netflixin ja 13 syytä -sarjan toisen tuotantokauden parissa.

13 kommenttia:

 1. Et ole ajatellut yhtään lieventää vegaaniutta näin syömishäiriöaikana? Ei siis mitään lihaa tarvi ruveta syömään, mutta esim.maitotuotteita ja kananmunaa?:) Muissakin sairaalakeittiöissä samantapasia ongelmia ollut. Tai ainakin yhdessä helsinkiläissairaalassa.. Joudut maksamaan noista aterioista? Kuinka paljon?
  Ootte aina niin söpöjä yhdessä.<3 Kivaa kesää molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ajatellut joustaaj mikäli on mahdollista saada vegaaninen vaihtoehto. Jos esim tilaus ei tule, voin ottaa sen kerran kasvisruokaa. Kuitenkin haluan pitää kiinni vegaanisuudesta mahdollisimman paljon, mikä on hyväksyttävää myös ravitsemusterapeutin mielestä. ☺️ painon normalisointi ja ravitsemustilan korjaaminen onnistuu yhtä hyvin myös ilman maitotuotteita. ☺️ joo tuntuu olevan ihan yleinen ongelma sairaaloissa ja laitoksissa. Maksan päiväpolista 10 e päivämaksun, johon sisältyy lounas ja välipala.
   Kiitos paljon! ❤️ samaa myös sinne ☺️

   Poista
 2. Tuo "13 syytä" oli ihan hyvä tai ainakin viihdyttävä sarja. Viime talvena tuli sekin katsottua, kun oli se ilmainen kokeilujakso netflixiin. Mieleenpainuvin oli kyllä Stranger Things! Se oli ihmeen hyvä ollakseen niin suosittu. ;) Hienoa, että olet pitänyt yllä motivaatiota siitä huolimatta, että vegaanitilauksien kanssa on ollut kömmähdyksiä! <3 Ihmeen hyvin onnistui mun vegaaniruokavalion toteutus viime osastojaksolla, vaikka osa hoitajista ei juurikaan edes tarkistaneet olinko syönyt lautasta tyhjäksi.. Mutta kaipa se johtui siitä, että kyseessä oli kuitenkin osasto, jossa kukaan ei ollut pakkohoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä katsomisen arvoinen, etenkin ensimmäinen kausi. ☺️ yllätyin kanssa siitä, että se oli niin hyvä! Kaikki hypetetty aina vähän epäilyttää. 😄 kiitos ❤️ onneksi kuitenkin suurimmaksi osaksi on tullut tilaus suunnitelmien mukaisesti ☺️ se on ainakin hyvä, että ruokavalio onnistui! Mutta olisi sitä ruokailua varmaan ollut hyvä valvoa enemmän..

   Poista
 3. Voi että... Hyvinkäällä myös tuntui olevan mahdotonta saada ruoka päivittäin niin että olisi muistettu allergiat. Ihmettelin oireita kunnes kävi ilmi että ruoka ei ollutkaan ollut sitä mitä piti. No, onneksi olin valmiiksi sairaalassa... Mutta mietin vaan että kuinkahan usein joku saa vakavia reaktioita ruoasta, jos on paha allergia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, se on kyllä jo todella huolestuttavaa, ettei edes allergioita noudateta.. Niillä voi olla hengenvaaralliset seuraukset!

   Poista
 4. On se kamalaa, kun ruokavalio menee noin tarkaksi:( Ihminen on sekasyöjä! Miksi ruuastakin tehdään nykyään niin suuri numero? kaikkea kohtuudella. Niin elämästä nautitaan:) Tuo ruokavalion karsiminen kertoo useasti jonkinmoisesta syömishäiriöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vegaanisuus on valinta, joka tehdään omien arvojen perusteella (mm. ympäristö ja eläinten oikeudet), eikä sillä useinkaan ole tekemistä syömishäiriön kanssa. Ihminen kykenee syömään lihaa, mutta hänellä on myös kyky valita, mitä syö. Vegaanien ruokavalio ei ole luopumista, sillä eläinkunnan tuotteiden ulkopuolelle mahtuu laaja valikoima ruoka-aineita. ☺️ ja elämädtä voi todellakin nauttia vegaanina, siihen ei lihaa tai maitotuotteita tarvita!

   Poista
  2. sanoisin ettei noin voi sanoa :D eihän allergisellekkaan sanota että pitäisi syödä nimenomaan sitä mikä ei ole kropalle hyväksi. minkä nykymaailmassa edes olisi samaa kuin silloin luolamies aikana, hyvin rakennettu kasvisruokavalio on yleensä paljon terveellisempiä. Tai esim eri uskonryhmä on vakaus ja jos se on vapaasti valittu eikä silloin esim saa tuomita( paitsi vahinggollisia).

   Poista
 5. Vegaanius ja syömishäiriö eivät todellakaan automaattisesti kulje käsi kädessä. Syömishäiriön tuottama rajoittaminen voi olla missä vain ruokavaliossa oireilun keino...Ja toki kasvissyönti tai vegaanius tai gluteenittomuus tms. voi olla yksilölle keino rajoittaa. Näin ei ole kaikilla!

  Ihana havaita ettei hoitotahokaan pidä enää vegaaniutta osana syömishäiriötä vaan oot saanu raten luvan veganiseen ruokaan. Nykypäivänä vegaanivaihtoehtoja on niin paljon ettei vegaanius todellakaan ole sama asia kuin esim. herkkujen välttäminen. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu kaikenlaisia itselle mieleisiä juttuja. Syömishäiriöstä eroon opetellessa toivon sulle rohkeutta uusien sulle vieraiden tuotteiden ja jäätelöiden kokeiluunkin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Vegaanisuus voi olla syömishäiriön keino rajoittaa syömisiä, mutta näin ei tosiaankaan ole kaikilla. :-)
   Se on oikeasti tosi hyvä asia, että ainakin osa hoitotahosta ymmärtää, miten tärkeää vegaanisuus on ja miksi. Nimenomaan, vegaaneille on tarjolla laaja valikoima herkkuja ja vaihtoehtoja, jolloin rajallisuus ja niukkuus on kaukana todellisuudesta. Kiitos paljon, sitä kohti tässä kovasti pyritään. :-)

   Poista
 6. Kauheet määrät salaattia ja tuoreita vihanneksia sulla lautasella. Ei niistä energiaa saa. Pupunruokaa tilanteessasi vähemmän ja energiaa enemmän. On vegaaneillakin kerman korvikkeita vaikka miten. Voit käyttää niitä perunamuusiin ja kastikkeisiin, laatikoihin yms. Pasta ja riisikin kehiin. Annoksesi ovat kovin vähäenergisiä. Tiedät itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä nämä annoskoot ja määrät ovat riittäviä, eikä kaikkea ole tarkoitus muuttaa yhdellä kertaa. Tiedän syöväni paljon vihanneksia, salaattia jne. mutta otan askelia oikeaan suuntaan. Eli kehitettävää vielä on, mutta suunta on oikea! :-) Ja tosiaan, olen ottanut sitä, mitä on päiväpolilla tarjolla, eli en voi aina vaikuttaa siihen, mitä ruokiin käytetään. Tällä viikolla on kuitenkin ollut jo pastaakin. :-)

   Poista