keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Valinnoilla voit vaikuttaa

Moikka! Aika harvoin otan kantaa asioihin blogin puolella, mutta näin Before the Flood -dokumentin, joka herätti ajatuksia. Voisin sanoa, että dokumentti oli vaikuttava - sekään ei ihan riitä. Before the Flood esitettiin meidän koululla ilmaiseksi, joten käytiin katsomassa se. Dokumentti oli/on muutaman päivän ajan katsottavana ilmaiseksi Youtubesta. Suosittelen ehdottomasti katsomaan!
Tämän postauksen aiheena on siis niinkin vaatimaton asia kuin ilmastonmuutos: eli mitä ajatuksia se herättää ja mitä uutta opin Before the Flood -dokumentista.
Ilmastonmuutoksesta ei puhuta, sillä se koetaan liian masentavaksi ja vaikeaksi aiheeksi. Amerikassa tietyt vaikuttajat jopa kieltävät koko asian olemassaolon: siitä ei puhuta, sillä se ei ole todellista. Dokumentissa eräs tutkija kertoi saaneensa tappouhkauksia kerrottuaan ilmastonmuutoksesta. Fossiilisista polttoaineista tuottonsa saavat yritykset ohjailevat ja pyörittävät viestintää aiheesta. Ilmastonmuutoksen todellisuuden kieltävätkin juuri ne, jotka hyötyvät fossiilisista polttoaineista eniten. Maailman talous on kietoutunut öljyntuotannon ympärille, joten uusiutuviin energiamuotoihin siirtyminen on hidasta. Voi olla, ettei ole edes mahdollista saada näistä taloudellisesti yhtä tuottavia, kuin nykyiset tuotantotavat ovat. Ilmastonmuutos on kuitenkin todellista ja päivä päivältä lähempänä, joten asialle on tehtävä jotain.
Metsiä poltetaan öljyn tuottamiseksi. Jäätiköt sulavat kiihtyvää tahtia. Merenpinta nousee ja peittää alleen kokonaisia saaria ja rannikoita. Metsiä poltetaan ja raivataan, jotta saataisiin palmuöljyä. Palmuöljy on edullista ja sitä löytyy lähes kaikkialta: jäätelöistä, sipseistä, ruokakermoista, kekseistä,.. Yksi dokumentin riipaisevimmista kohdista oli, kun muutama oranki kiipeili häkissä ja valikoi tarjottavia hedelmiä häkin raoista. Nämä olivat ne ''onnekkaat'', ne jotka selvisivät, sillä loput paloivat metsässä. Metsien polttaminen tuottaa järkyttäviä määriä ilmastonsaasteita ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Kaikki vain siksi, että saadaan edullista palmuöljyä.
On niin surullista, etteivät tulevat sukupolvet enää välttämättä näe samanlaista maailmaa. Lumesta tulee harvinaisuus ja yhä useampi eläinlaji kuolee sukupuuttoon. Lämpimät alueet kuumenevat ja kuivuvat. Kylmät alueet kylmenevät. Tilanne on vakava ja tapahtuu juuri nyt.
 
Onneksi asiaan on kuitenkin herätty. Kiinassa ja Ruotsissa on tehty suuria harppauksia kohti uusiutuvia energiamuotoja. Suomessa kauppakassien myyminen lopetetaan ja kasvisruoan suosio on nousussa. Nämä ovat pieniä askelia, sillä Suomi on monessakin asiassa hieman jäljessä, mutta suunta on oikea. 
Olen sitä mieltä, että jo yksittäisen ihmisen valinnoilla on vaikutusta. 70 % maan viljelypinta-alasta kuluu lehmien rehun tuotantoon. Lehmät tuottavat metaania, joka on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista. 70 % on huikea määrä, sillä esimerkiksi kasvisten ja pähkinöiden tuotantoon kuluu vain prosentti viljelypinta-alasta. Pienikin muutos on hyvästä: vaihtamalla lihan edes välillä kasvisvaihtoehtoon, saa jo jotain aikaan. Siirtymällä kasvisruokavalioon tekee isomman harppauksen, jonka voi viedä vielä pidemmälle jättämällä kaiken eläinperäisen. Pääasia on kuitenkin, että ottaa ympäristön huomioon edes suurimmaksi osaksi. Pienet muutokset, yksittäiset ihmiset - niistä kasvaa suuria muutoksia.
Mitä yksittäinen ihminen sitten voi asialle tehdä?

○ äänestä päättäjiä, jotka ovat tietoisia asiasta ja valmiita tekemään muutoksia sen eteen
○ kierrätä: energia-, kaatopaikka- ja biojätteet, muovit, metallit, pahvit ja metallit keräyspisteisiin
○ suosi kasvisruokaa: jos ei muuten, niin ainakin vähentämällä naudanlihan syöntiä
○ osta vain tarpeeseen ja suosi kirpputoreja
○ hyödynnä kirjaston valikoimia: säästyy rahaa ja luonnonvaroja
○ suosi julkista liikennettä, pyöräile ja kävele
○ vähennä sähkön ja veden kulutusta: sammuta valot huoneesta poistuessa, älä jätä tietokonetta päälle turhaan, lyhennä suihkuaikoja ja kuuman veden kulutusta
○ suosi sesongin juureksia ja hedelmiä, valitse kotimaista aina tilaisuuden tullen

Tarkoitukseni ei ole saarnata, enkä ole tässä asiassa itsekään mikään malliesimerkki. Itse aion ainakin jatkossa ottaa kirjaston aktiivisempaan käyttöön, sillä kaikkia kirjoja ei ole pakko saada omakseen. Kirpparille täytyisi viedä pian uusi lasti vaatteita, kenkiä ja kirjoja. Aloin vasta vähän aikaa sitten kierrättämään metallin, seuraava askel on muovit. Muovi ei itsessään ole niin epäekologinen materiaali, kuin ajatellaan. Sen tuotanto jopa säästää öljyä, sillä muovi valmistetaan öljyn sivutuotteista. Ongelma on siinä, ettei muovia osata kierrättää: se päätyy meriin ja luontoon, jossa hajoaminen on hidasta. Oikein kierrätettynä muovia voidaan käyttää uudestaan ja sen kulutusta minimoida.
Before the Flood tehtiin, jotta ihmiset havahtuisivat ilmastonmuutoksen todellisuuteen. Toivottavasti mahdollisimman monet näkevät dokumentin, sillä se on todella onnistunut. Kirjoitin tämän tekstin, sillä haluan vaikuttaa asioihin. Ainakin yrittää tehdä pieniä muutoksia ja herättää keskustelua. Suurin osa faktoista on peräisin Before the Flood -dokumentista ja kuvat löytyivät Googlesta. Toinen dokkari, jonka katsomista suosittelen, on Racing Extinction, joka käsittelee samaa aihetta eläinlajien näkökulmasta.

Mitä ajatuksia teksti herätti? 
Oletko katsonut Before the Flood -dokumentin?

2 kommenttia:

  1. Hei, tosi hyvää tekstiä! Tätä asiaa pitäisi painottaa enemmän ja tuoda ihmisten kuultavaksi. Toinen dokumenttielokuva, jonka katsomista suosittelen kaikille, on Cowspiracy, joka löytyy esim Netflixistä. Aika lailla samaa asiaa, mutta siinä tosiaan nostetaan tapetille se, että sen hiilidioksidipäästöt kattavat 51% kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä, eli enemmän kuin liikenne ja öljyteollisuus.

    http://tassaetnyt.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samaa mieltä, ilmastonmuutoksesta pitäisi puhua paljon enemmän. On jotenkin niin järkyttävää, ettei sitä oteta vakavasti tai edes uskota sen olemassaoloon.
      Täytyy laittaa Netflixin suosikkilistalle, että muistan katsoa sen. Hyviä dokkareita kun on välillä niin vaikea löytää. :-)

      Poista