keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Ympäristö & pienet muutokset

Heippa! Ajattelin kirjoittaa tänään vähän ajatuksia siitä, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ympäristön hyväksi ja siitä, miten oman parhaansa tekeminen riittää.
Kuva täältä.
Saan usein kommenttia siitä, että käyn Kärkkäisellä, ostan toisinaan Espanjasta tuotuja vihanneksia ja shoppailen H&M:lä. Tänä vuonna olen tehnyt korjauksia vaatteiden osteluun, sillä olen hankkinut yhtä paitaa lukuun ottamatta kaiken kierrätettynä. Se on ollut suuri haaste ja houkutuksia tulee vastaan jatkuvasti, mutta yritän jatkaa samalla linjalla ainakin vuoden loppuun asti. Kuitenkin Kärkkäisellä tulee käytyä aina silloin tällöin, mistä kannan huonoa omaatuntoa. Moni varmasti tietää taustoja liikkeen omistajasta, joten tuntuu tottakai väärältä tukea sen kaltaista ajatusmaailmaa. Silti käyn Kärkkäisellä (ainakin toistaiseksi), sillä elämässä on välillä pakko tehdä kompromisseja esimerkiksi rahatilanteen takia.
Kuva täältä
Olen myös ostanut tänä vuonna enemmän ulkomaisia hedelmiä ja marjoja, enkä ole panostanut täysin sesonkeihin. Miksi? Koen jatkuvasti ahdistusta ympäristön tilasta ja haluan tehdä parhaani sen kohentamisen eteen. Jossain vaiheessa alkoi vain tuntua, ettei jaksaminen riitä kaiken huomioon ottamiseen. "Suosi aina kotimaista", "Et voi ostaa espanjalaisia marjoja, ne ovat hirveä rasite ympäristölle", "Onko tässä palmuöljyä?",.. Aloin kokea valtavaa ahdistusta siitä, miten paljon nämä kaikki rajasivat jo ennestään suppeaa ruokavaliota. Lopulta tein päätöksen: voin joustaa arvoissani sen aikaa, että jaksan paremmin vaikuttaa valinnoillani. Veganismista en silti ole luopunut, enkä aiokaan, mutta tein juurikin näitä aikaisemmin mainittuja myönnytyksiä.
kuva täältä
Hyvin usein ihmiset, jotka tekevät paljon ympäristön eteen, olemalla esimerkiksi vegaaneita ja välttelemällä ympäristöä rasittavia kulkuneuvoja, saavat kuulla kaikista pienistä epäkohdista. Miksi ostit ulkomaisia mansikoita? Miksi ostit tuotteen, jossa käytetään apinatyövoimaa? On kuitenkin rajallista, miten paljon yksi ihminen voi tehdä. Sen sijaan, että yksilön täytyisi pyrkiä täydellisen ekologiseen elämäntapaan, tulisi useampien tehdä muutoksia. Ympäristön tilaa voidaan kohentaa huomattavasti jo sillä, että useampi ihminen alkaa tehdä edes pieniä muutoksia kulutuskäyttäytymisessään.

Tuntuuko veganismi liian haastavalta? 
Onko mahdotonta luopua lihasta? 
Haluatko matkustaa etelään kerran vuodessa?

Riittää, että tekee asioiden eteen jotain muutosta. Tottakai toivoisin, että maitotuotteet ja liha jätettäisiin kauppoihin mutta realistisesti ajateltuna se ei ole niin helppoa ja yksinkertaista. Joten miksei tehtäisi pieniä muutoksia? Jos veganismi tuntuu liian haastavalta, voi suosia kasviperäisiä tuotteita osana eläinperäisiä. Jos lihasta luopuminen kokonaan tuntuu haastavalta, voi sen määrää vähentää. Jos haluaa matkustaa lentokoneella kerran vuodessa, voi tehdä muita päätöksiä ympäristön eteen ja suosia julkista liikennettä muina vuoden päivinä.
Kuva täältä
Pienetkin muutokset ovat suuria, jos useampi ihminen päättää niin tehdä. Muutoksia tehdessä ei tarvitse keskittyä olemaan täydellinen, vaan voi tehdä oman parhaansa.

9 kommenttia:

  1. On kyllä tosi erikoista, että just niihin, jotka oikeasti tekee niitä muutoksia elämäntavoissaan, kohdistuu tollasta kritiikkiä. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan tee mitään saavuttaakseen ekologisemman elämäntavan, joten en yhtään käsitä, mikä pointti on sitten vaatia siltä pieneltä ryhmältä täydellisyyttä ja enemmistöltä ei mitään. Hyvä postaus ja tärkee aihe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin hämmentävää, että niiltä, jotka jo tekee asioita ympäristön eteen, syynätään kaikista valinnoista. Kiitos ❤️

      Poista
  2. Näinpä juuri! On kumma että ympäristötietoisilta odotetaan täydellistä suoritusta asiassa, vaikkei itse olla valmiit edes pienimpiin muutoksiin arjen tasolla. Eihän sen niin kuulu mennä! Ja tätä asiaa on tärkeää tuoda esiin ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Koen kyllä, että tämä on sellainen asia, mistä pitää ehdottomasti puhua ☺️

      Poista
  3. MOI?
    Onko tämä Mervin-Blogi? Laitatko kirjettä tulemaan? Aina oot Kaunis! Kiva!
    T. "SANTERI"

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus. Hyvä ostaa välillä omankin pussin mukaan. Kyllä sekin auttaa.
    Muistatko, Kun oltiin. Sairaalassa?
    - Vinkkejä -
    1. Macaron-Leivokset
    2. Kookkos-Palat

    VastaaPoista
  5. Nuo - 2, Ylempää Kommentia. On multa. Kerro, Saitko KIRJEEN. Siinä oli Muffinssi-Koru. Lahjana. Joten TOIVOTTAVASTI Tuli perille. Kiitos <3

    VastaaPoista
  6. Hienoja kuvia & kiva blogi

    VastaaPoista