keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Stephen Kingin kirjat osa 3.

Heippa! Pitkästä aikaa vähän kirjajuttuja, eli viimeiset viisi lukemaani Stephen Kingin kirjaa. Edelleen elän siinä uskossa, että saan luettua kaikki Kingin kirjoittamat teokset.. :-D Mutta sen näkee sitten, joten palataan hetkeksi niihin, jotka olen jo rastittanut listalta!
Kauhun vuodenajat (1982)

Kirjan ensimmäinen osa on nimeltään Toivon Kevät: Rita Hayworth – Avain pakoon. Toivon kevät sijoittuu Shawshankin vankilaan, jossa kertoja istuu elinkautista. Hän tutustuu Andyyn, joka on vankilassa murhattuaan vaimonsa ja tämän rakastajan. Andy ei myönnä syyllisyyttään, vaan yrittää saada todistetuksi toisen vangin osallisuuden murhaan. Onneksi on olemassa toinen vaihtoehto, mikäli viranomaiset eivät vakuutu asiasta..
 
Kirjan toinen osa on Rappion Kesä: Mallioppilas. Todd on hyvästä amerikkalaisesta perheestä, menestyy erinomaisesti koulussa ja näyttää hyvältä valkoisessa kiiltokuvahymyssään. Kiinnostus keskitysleireihin herää, kun poika löytää varastosta aihetta käsitteleviä lehtiä. Eräänä päivänä Todd näkee miehen, joka näyttää aivan kuvien natsikomentajalta. Kurt Dussander kokee järkyttävän yllätyksen, kun poika eräänä päivänä ilmestyy hänen ovelleen ja kertoo tietävänsä kaiken. Alkaa erikoinen, vaarallinen ja turmiollinen ystävyys. Todd on sidottu Dussanderiin, Dussander Toddiin. Kun ystävyys saa tummia sävyjä, on jo liian myöhäistä perääntyä..

Ensimmäisen osan lukemiseen meni jostain syystä tosi kauan, vaikka se olikin kiinnostava. Pidin erityisesti vankilaympäristön kuvailemisesta ja siitä pienestä toivonkipinästä, joka kasvoi loppua kohden. Toivon Kevät jäi kuitenkin Rappion Kesän varjoon, sillä siitä puuttui jotain. Suosittelen kuitenkin lukemaan, jos vankilamaailma yhtään kiinnostaa!
Rappion Kesää on vaikea edes kuvailla: se on yhtä aikaa koukuttava ja lähes sairas raakuudessaan. Tämä on sellainen tarina, jota ei kannata lukea ennen nukkumaanmenoa. Olen aina ollut kiinostunut keskitysleireistä, joista olen lukenut paljon muutakin kirjallisuutta. Ehkä siinä oli yksi syy, joka teki tarinasta kiinnostavan. Toinen puoli oli henkilöhahmojen muutos, tapa jolla he kuluttivat toisiaan. Kirjan takakannen suljettua täytyy istua hetki hiljaa ja sulatella tapahtumia rauhassa. Tykkäsin!
Eksyneiden jumala (1999)

Eksyneiden jumala odottaa metsässä, kärsivällisesti pelkoa kasvattaen. Se haluaa syödä, mutta vasta, kun eksynyt on riittävän peloissaan. 9-vuotias Trisha lähtee retkelle Appalakkien metsään. On tavallinen lauantai, ja täysin tavallinen riita veljen ja äidin välillä. Trisha haluaa pysähtyä kaivolle juomaan, mutta kumpikaan edellä kävelevistä ei kuule. Niinpä tyttö tekee kohtalokkaan virheen ja päättää poistua polulta. Metsä on armoton kaupungissa kasvaneelle Trishalle: ampiaisia, liian nopeasti hupenevat eväät ja äkkijyrkät kalliot. Seuranaan tytöllä on vain korvalappustereot, joista voi kuunnella Red Soxin baseball-otteluita. Pian kuitenkin herää kysymys: onko Trisha metsässä yksin?

Eksyneiden jumala on siitä harvinainen Kingin kirja, että se koukuttaa jo ensimmäisistä sivuista lähtien. Luin heti lähemmäs sata sivua, sillä uppouduin tarinaan ja halusin tietää, miten päähenkilön käy. Rakastan luontoa, joten metsään sijoittuva tarina tuntui käsinkosketeltavalta ja todelliselta. Pystyin kuvittelemaan ympärillä surisevat itikat, jaloissa rapisevat havunneulaset ja puiden läpi paahtavan auringon, kuin olisin itse ollut paikalla. Eksyneiden jumalan koukuttavuus piileekin juuri todenmukaisessa kerronnassa, jonka King hallitsee. Kiinnyin myös Trishaan, jonka kohtalo näytti alusta alkaen hyvin toivottomalta. Eksyneiden jumala on mahdollisesti yksi uusista lempikirjoistani: kirja, joka on pakko lukea uudestaan.
 Talismaani (1984)

Talismaani on Stephen Kingin ja Peter Straubin yhdessä kirjoittama fantasiaromaani. Tarina alkaa, kun 12-vuotiaan Jackin äiti sairastuu syöpään. Sairaus etenee salakavalasti, eikä mitään ole tehtävissä. Jackin isä on kuollut vuosia sitten, joten poika haluaa tehdä kaikkensa äitinsä pelastamiseksi. Apu löytyy yllättävältä taholta: alkaa pitkä ja uuvuttava matka kahden maailman halki. Määränpäässä odottaa Talismaani, jonka avulla on mahdollista pelastaa äidin hengen lisäksi myös toisen maailman, Territorion, tulevaisuus. Matkaa hidastavat Territorion pahat olennot, odottamattomat vastoinkäymiset Amerikan teiden varsilla ja Morgan Sloat, joka haluaa vallan Territoriosta ja Jackin osaomistuksessa olevasta yrityksestä. Alkaa todentuntuinen seikkailu kahden maailman välillä.

Jackin vaellus kohti Talismaania tuo elävästi mieleen Taru Sormusten Herrasta -kirjat, sillä matka on pitkä ja täynnä mitä erikoisempia tapahtumia. On pahoja ihmisiä ja paikkoja, joista on päästävä eroon, jotta saavuttaa päämäärän. Aloin lukemaan kirjaa hieman ristiriitaisin tunnelmin, sillä en ole fantasiakirjallisuuden suurin kuluttaja. Talismaani osoittautui kuitenkin mukaansatempaavaksi ja todentuntuiseksi. Oli jännittävää seikkailla kahden maailman välillä ja odottaa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Territoriota kuvailtiin niin elävästi, että sen saattoi kuvitella olevan olemassa oikeasti. Ei yhtään hullumpi teos, joten voin suositella kirjaa vaikkapa loman aikana luettavaksi!
 Piina (1987)

Paul Sheldon loukkaantuu kolarissa ja herää Annie-nimisen naisen luota. Paul on kirjailija, joka on tunnettu Misery-kirjoistaan. Heti herätessään hän saa kuulla sanat: ''Olen sinun ykkösfanisi.'' Annie on kuitenkin vihainen, sillä Paul tappoi Miseryn päähenkilön viimeisimmässä kirjassaan. Syrjäinen maatalo ei ole sairaala, vaan vankila, jossa Paulin on kirjoitettava jatko-osa Miserylle ja herättää sen päähenkilö takaisin eloon. Alkaa elämän ja kuoleman taistelu vapaudesta.

Näin joskus vuosia sitten Piinasta tehdyn elokuvaversion. Elokuva ei ollut huono, mutta jotenkin se sai karttelemaan kirjan lukemista. Lopulta oli kuitenkin aika tarttua kirjaan ja lukea, mistä klassikon hehkutus johtuu. Olihan se hyvä ja nimensä mukaisesti piinaava. Alku oli viipyilevä, kuten lähes kaikissa Kingin romaaneissa, mutta sitä enemmän alkoi tapahtumaan, mitä pidemmälle kirja eteni. Tykkäsin Piinasta alun takkuilun jälkeen todella paljon. :-) Sanottakoon vaikka niin, että kyllä Piina on ansainnut paikkansa klassikoiden joukossa.
Uneton yö (1994)

Kaikki saa alkunsa unettomuudesta. Ralph Roberts on tavallinen eläkeikäinen mies, joka on menettänyt rakkaan vaimonsa hieman ennen unettomuuden alkua. Samoihin aikoihin Ed Deepneau, Ralphin tuttava, pahoinpitelee Helen-vaimonsa. Derryssä kohistaan Susan Dayn, kuuluisan abortin puolustaja, tulevasta vierailusta kaupunkiin. Tapahtumarikas ajanjakso saa alkunsa: abortin vastustajat ja puolustajat ottavat yhteen, maailma näyttää aivan erilaiselta unettoman silmin.. Kun tähän kaikkeen ottaa osaa Tarkoitus ja Sattuma, erikoinen tapahtumaketju saa alkunsa.

Etsin Uneton yö -kirjaa pitkän aikaa, kunnes löysin sen sattumalta kirjastosta. Unettomuus vaikutti aiheena kiinnostavalta - ja sitä se myös olikin! Tykästyin kirjan henkilöihin, etenkin Ralphiin ja naapuriin nimeltä Louis, sillä heihin oli yllättävän helppo samaistua. Kingille tuttuun tapaan kaikki tietysti karkasi vähän lapasesta jossain vaiheessa kirjaa, mutta nimenomaan hyvällä tavalla. Tykkäsin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti